Välkommen till ett nytt hållbart decenium
Aldrig har stressen varit så närvarande. Statistik om stress och dess effekter breder ut sig i västvärlden och går att ta fram på några sekunder. USA, England, Sverige, alla visar upp samma tendens av ökad stress och psykisk ohälsa relaterat till stress.
Varför är det så?
Det finns kvalificerad forskning som anger en mängd olika skäl, och från olika vinklar. Jag tror att det paradigm vi nu upplever genom digitaliseringen är en viktig faktor. Ny kompetens och nya beteenden uppstår. Vi översköljs av information och impulser som vår hjärna inte är konstruerad för och van att hantera. Med segregering och ökade krav på effektivitet förstärker vi våra tankar om vad vi bör åstadkomma och prestera för att duga. För det är så, att idag är det främst våra tankar om hur saker och ting ska vara som stressar oss. Det som en gång var vår tillgång för överlevnad på savannen, har nu blivit vår största utmaning att bemästra.
Men glädjande är då att fler vågar prata öppet om detta. Att fler arbetsgivare inser att stressrelaterad ohälsa är något som angår dem. Oavsett om stressens orsaker ligger på arbetsplatsen eller i den privata sfären, för oftast är det båda. Men det går att träna tanken. Där har digitaliseringen varit till hjälp. Program likt Bonzuns stressprogram där du tränar tanken till nya beteenden ger oss nya verktyg och möjligheter. Möjligheter att prioritera det som får oss att må bra; fysisk aktivitet och aktiviteter som ger oss inspiration och gränsdragning för ett liv i balans.
Jag läste häromdagen att trendexperten Stefan Nilsson spådde att 2020 blir året då vi börjar prata psykisk ohälsa på allvar. Låt oss hoppas att han har rätt. Och att vi inte bara pratar utan också gör något åt det. Vi behöver hjälpas åt från många håll för att vända utvecklingen.
Jag önskar er alla ett Gott nytt och hållbart decennium!
Maria Kullman
VD, Bonzun AB