Våga schemalägga julen

Det har redan blivit december. Som vanligt är känslan att hösten bara flugit iväg, vad tog tiden vägen? Mörkret är här, det regnar och blåser. Ja, nog längtar man till både ljusare och varmare tider.

Som tur är har vi julen att se fram emot. Även om vi är vuxna nu och julen så klart inte har samma mening som den hade när vi var barn finns fortfarande den där trevliga känslan kvar. Vi har lärt oss genom åren att jul är något som vi har många trevliga förväntningar runt.

Problemet med december är att det också blir en hektisk månad när många saker ska hinnas med och förberedelserna runt julen måste vara på ett särskilt sätt i alla familjer. Traditioner kan man inte bara bryta hur som helst.

Förväntningar och mycket att göra brukar vara ett bra recept för att känna stress. Fast egentligen skiljer det väl sig inte så mycket hur det ser ut övriga året med allt i vardagslivet som ska fungera.

Så frågan är, varför känner vi mer stress i juletider än någon annan tid på året?

Det enkla svaret är att vår kontroll över våra liv minskar. I juletider är det många saker som bara sker runt jul som ska fixas med. Alla dessa saker är inget som finns i våra normala vardagsliv.

Vi är inte vana helt enkelt med att hantera allt julstök. När vi som människor får plötsligt får mera saker att göra i vår vardag, speciellt om det är sånt som det finns mycket förväntningar runt, känner vi att vi inte riktigt har koll på allt längre i våra liv. Just förlusten av kontroll är det som får oss stressade nu i december. Det är släktingar, det är julklappar, det är mat och diskussioner om det ena och det andra. Att ha sitt vanliga liv och sen lägga på detta blir lätt för mycket att få kontroll över.

December handlar därför om att i god tid försöka planera och skapa så mycket kontroll det går över alla de myriader av saker som ska gå hända vid jul. Det kan låta löjligt men ett schema där du tillsammans med din familj prickar in allt viktigt som måste utföras under månaden är faktiskt ett bra sätt att skapa en känsla av kontroll över det som ska hända. Ett schema gör också att det inte bara är i ditt huvud allt finns utan det är något som kommer ned på ett papper där alla i familjen kan bidra med saker för att allt ska hinnas med.

Julen är gemenskapens högtid, se nu också till att förberedelserna blir gemensamma, så att alla kan njuta av julen som det är tänkt i sagorna och filmernas värld.

Ett sista tips blir att komma ihåg att ett av stressens kardinalsymptom är att vi lättare blir irriterade på människor och företeelser runt omkring oss. Försök att inte låta din irritation gå ut över andra, det är bara ett stressymptom, inget som ska förstöra julstämningen. När känslorna bubblar upp inom dig, räkna till 20 innan du yppar någonting. Ofta kan du känna att du kan släppa det eftersom det nästan alltid är struntsaker vi blir irriterade på när vi är stressade.

Ja, det kanske är dags att kolla upp hur stressad du är, hur mycket kontroll du upplever att du har och om du är lättirriterad just nu.

I år kör vi som tidigare år vår julstresskampanj där vi erbjuder alla i Sverige att testa sin julstress. Du gör det enkelt med tio frågor och får en indikator på hur stressad du är just nu. Passa på, det kan göra att din jul blir både bättre och lite lugnare.

[addtoany]