Vad är hälsa för dig

2021-03-30 | Bonzun Hälsa
Hälsa är ett begrepp som innefattar mycket och i flera dimensioner. Enligt WHO definieras hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Så förutom fysisk hälsa, påverkas din hälsa också av om du trivs med dig själv, de människor du har omkring dig och om du tycker att ditt liv har en mening. Det låter bra i teorin, men hur når vi detta tillstånd av hälsa?

En bild att bära med sig

Vi är alla unika så hur vi når god hälsa ser självklart olika ut för olika personer. En grundläggande modell som vi på Bonzun brukar använda för att illustrera vad vi måste bry oss om, är den som syns nedan:

Modellen är en förenklad bild för att påvisa att hälsa i huvudsak består av flera olika delar och att de påverkar varandra.

Bara för att vi går på gymmet tre gånger i veckan så har vi alltså inte en god hälsa. För vad hjälper det att träna på gym om du varje gång stressar till gymmet, från gymmet och du upplever att du inte räcker till för allt som du ”borde göra”.

Att vara närvarande till bilden ovan kan vara bra, som ett riktmärke i livet; att faktiskt bry sig om alla delarna på något sätt. För om någon del haltar kommer även de andra göra det med tiden – allt hänger ihop.

Men det svåraste är kanske inte att förstå sambanden, utan vad innebär egentligen de olika delarna för mig, det gäller att hitta sin egen väg och nivå för att hålla ihop cirkeln.

Det börjar med rörelse

I första avsnittet av Bonzuns program kommer du att få svara på frågan: Hur skulle du vilja att din plan för motion och rörelse ska se ut framöver? Och det är ingen tillfällighet att vi börjar där.

Som de flesta känner till visar forskning hur konditionsträning bidrar till att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes och andra sjukdomar som påverkar kroppen. Och visst känner du dig lite gladare direkt efter ett träningspass? Det beror på att vissa ämnen frigörs i hjärnan som motverkar depression. De ämnena kallas signalsubstanser, till exempel dopamin och serotonin.

Men det är också så att eftersom mycket av den stress vi har idag kommer från våra tankar, och motion och rörelse tvingar oss att släppa tankarna för att vara här och nu i aktiviteten, blir motionen ett andrum från det som stressar dig.

En sak är dock viktig; att vi sätter rimliga krav på oss. Om vi aldrig tränar, är det kanske tillräckligt att avsätta tid för en halvtimmes promenad om dagen. Det viktiga är att vi får in rutinen. När den är etablerad kan vi öka omfattningen av träningen. Små steg i rätt riktning för att skapa långsiktig förändring.

Tanken och hjärnan

Men precis som vi tränar våra muskler i ben eller armar – behöver vi träna våra tankar. Det vill säga, hur kan vi förhålla oss till de tankar och känslor som dyker upp i hjärnan.

Allt vi människor utför har vi fått lära oss; gå, springa, cykla. Så varför ger vi oss så lite tid att träna på våra tankar och beteenden? Komplex fråga, och är kanske mindre viktigt att finna svar på än att vi faktiskt försöker ge oss själva tid att träna hjärna och tankar. Idag finns hjälpmedel; t ex livscoacher, självhjälpsböcker och inte minst Bonzuns Stressprogram – som gör precis det; tränar våra beteenden så att vi kan styra våra liv i den riktning som ger oss god hälsa.

Vad vi äter

Kosten är ett område som de flesta i västvärlden funderar mycket kring. Och visst påverkar din kost ditt fysiska tillstånd; hur mycket du orkar eller om du t ex drabbas av diabetes.

Det finns dieter och olika teorier om vad vi behöver för kost för att må bra. Att för mycket socker, alkohol eller fett är skadligt för kroppen vet de flesta. Men ändå kan de för många vara svårt att dra ner på konsumtionen. Och även här tror vi på vikten av att börja där man befinner sig; att göra små steg i rätt riktning. Äter du en stor chokladkaka varje dag, kanske du ska börja med att ha en dag i veckan då du inte äter din choklad, när den vanan sitter, öka till två dagar etc. Små steg i rätt riktning för att skapa långsiktig förändring.

Allt samverkar

Slutsatsen är att allt i Bonzuns cirkel (bild) samverkar. Och om vi slarvar bort något av de tre områdena så kommer hälsan påverkas negativt. Precis som en pall med tre ben kommer den att falla om man sågar av det ena benet. Men kom ihåg; ta det från din nivå och börja med små steg i rätt riktning för att skapa långsiktig förändring. Och vill du ha stöd på vägen finns Bonzuns digitala Stressprogram.

Ja, jag vill läsa mer om Stressprogrammet

Jag är övertygad om att Stressprogrammet är för mig, jag vill köpa det direkt och prova första delarna gratis.

 

 

[addtoany]