Upptäck stress hos dina kollegor – 5 tecken att hålla utkik efter

2019-05-28 | Arbetsmiljö Bonzun Stress
Stress på jobbet kan få allvarliga konsekvenser. Både för företaget och för den anställde. För företaget kan konsekvensen bli uteblivna intäkter, dålig stämning på jobbet och kraftigt nedsatt produktivitet. Och för medarbetaren kan det handla om långvarig sjukfrånvaro om man inte tar tag i problemet i tid. Men hur kan du som chef eller medarbetare upptäcka om din kollega är stressad på ett sätt som inte är hälsosamt i det långa loppet? Det är inte helt enkelt. Men det finns tecken som du kan hålla utkik efter och på så vis hjälpa din kollega innan det är för sent.

Negativ stress – 5 tecken att hålla utkik efter

Hen får markant sämre humör
Du har märkt skillnad i humöret under en längre tid – personen blir ofta irriterad över småsaker som det oftast inte finns någon anledning till att reagera så starkt på. Småsaker kan till exempel vara att kaffet är slut och ingen har satt på nytt. Eller något annat som de flesta andra inte reagerar på alls eller tycker är småirriterande men ser inget större problem.

Hen verkar splittrad
Du märker att personen verkar splittrad och har svårt för att genomföra arbetet på ett strukturerat och ordnat sätt. Det verkar som att personen inte riktigt har en plan och har tappat det övergripande fokuset.

Hen har svårt att minnas saker
Du märker att personen har svårt att minnas saker – trots att hen normalt sett minns den här typen av saker. Du kanske märker att personen skriver upp allt på lappar eller att hen kommer och frågar vad som beslutades eller sades efter ett möte som vederbörande deltog i.

Hen ser utmattad ut
Du märker att hen ser trött ut – snarast utmattad och har gjort det under en tid. Personen kan se trött ut på ett sätt som man inte gör och känner sig efter en natts dålig sömn.

Hen har ångest och katastroftankar
Du märker att hen är ångestfylld och orolig eller att hen pratar i negativa termer eller har katastroftankar. Det kan vara så att personen börjar resonera om sig själv, sina arbetsuppgifter, företaget eller organisationen i negativa termer. Hen fokuserar på allt som kan gå fel och har sällan möjlighet att se något positivt överhuvudtaget, oavsett vad det handlar om.

Om du märker att en kollega uppvisar ovanstående tecken är det viktigt att du tar tag i det så snabbt som möjligt. Det finns sätt att ta sig ur negativ stress innan det går så långt att man blir sjukskriven. Känner du att du inte riktigt vet hur du ska ta tag i situationen är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi har lång erfarenhet av att hantera stress och metoder för hur man ska ta tag i problemet för att lösa det så smidigt som möjligt. Du kan kontakta oss antingen här, via mail info@evolve.bonzun.com eller telefon 0771-611 510.

 

[addtoany]