Tackla semesterstressen redan nu

2019-05-15 | Hälsa
Vill du ha en lugn, skön och härlig semester i år? I så fall ska du få några användbara tips som hjälper dig att slippa semesterstressen. Det första tipset är att inte planera sönder ledigheten. Se till att vissa dagar är helt fria så att du kan vara spontan och göra det du känner för. Men naturligtvis ska du även planera vissa saker. Annars kan det kännas stressande att inget är inplanerat. Här får du själv avgöra hur mycket som ska in i kalendern och hur många dagar som ska vara tomma. Tänk dock på att det tar några dagar för kroppen och hjärnan att varva ner innan semesterlunken infinner sig.

Tips för att njuta av semestern istället för att stressa
Måla inte upp för höga förväntningar om vad som ska hända på semestern. Då riskerar du att bli besviken och stressad av att det inte blir som du vill. Sänk förväntningarna istället så kanske du blir glatt överraskad över hur kul och trevlig semestern utvecklar sig. Kom också ihåg att det är din semester, inte någon annans. Jämför dig därför inte med hur andra har det på sin semester och dra ner på sociala medier.

Gör saker som får dig att slappna av
När man är stressad andas man oftast högt upp i bröstet. Andetagen är korta och snabba. Börja med att fokusera på andningen varje dag. Ta tre djupa andetag till att börja med. Det är ett enkelt sätt att slappna av. Kom också ihåg att vila. Om du är trött hela tiden så orkar du inte njuta av semestern. Så se till att du sover ordentligt. Ta gärna en tupplur på eftermiddagen också. Fundera även igenom vad som gör dig avkopplad. Det behöver inte handla om att slappa i hängmattan. Du kanske känner dig mer avslappnad genom att klippa gräset, träna eller umgås med vänner. Gör det som passar dig bäst. Tänk även igenom hur du vill spendera din semester och diskutera detta med din familj eller vänner som du ska umgås med under semestern.

Praktiska tips för att få en härlig semester

  1. Planera i god tid innan semestern. När du planerar ökar du kontrollen och möjligheten att påverka, vilket gör att du känner dig mindre stressad. Men planera som sagt inte in varje dag i kalendern. Du behöver lite utrymme för att göra spontana och roliga saker också.
  2. Om du har saker som måste göras så se till att göra detta under de första dagarna. Annars ligger de kvar som ett mörkt moln över semestern.
  3. Sänk ambitionsnivån och kraven på dig själv.
  4. Fundera på eventuella problem som kan uppstå och hur du kan lösa dem.
  5. Prata med familj eller vänner så att ni alla förväntar er samma sak av semestern.
  6. Njut! Fråga alla som ska vara med på semestern vad ni kan göra för att alla ska ha så kul som möjligt.
  7. Lägg ambitionsnivån på en lagom nivå. Fördela arbetsuppgifter emellan er så att allt inte hamnar på en persons axlar.
  8. Stanna upp och gör sådant som du normalt inte hinner med. Det kan handla om att läsa en bok, prata med grannarna eller umgås med nära och kära.
  9. Om du vid något tillfälle känner dig stressad så stanna upp, släpp ner axlarna och ta tre djupa andetag. Att andas rätt hjälper omedelbart vid stressande situationer.

Hoppas du får en riktigt härlig semester!

[addtoany]