Symptom på stress – ta det på allvar 

2021-05-19 | Bonzun Hälsa Stress
Psykolog Anders Tengström skriver om vikten av att ta stress-symptom på allvar. Stressresponsen som en gång var tänkt att hjälpa oss vid sällanhändelser på savannen är nu igång mest hela tiden för många av oss. Så precis på samma sätt som du aldrig skulle komma på tanken att ge dig ut på en löprunda med ett svullet och ömmande knä, måste kroppens stressignaler innebära att du minskar ned på mängden prestationer du utför.

Stress är en del av att vara människa

Stress, eller det som vi på fackspråk kallar stressresponsen, är en helt naturlig biologisk reaktion som människan utrustats med. Som med alla organismers försvarsmekanismer ska stressresponsen hjälpa oss att överleva de hot och faror vi kan tänkas utsättas för.

Att uppleva stress är därför en helt naturlig del av att vara människa, och stressresponsen har ingen liten del i att vi har lyckats ta oss hit där vi är idag. Tyvärr för oss är inte den stressrespons som utvecklades för överlevnad på savannen en gång i tiden helt uppdaterad för att tjäna oss väl idag.  En kultur där vi ständigt och nästan jämt kräver olika former av prestationer från våra kroppar och vårt medvetande.

Varje prestation fysisk eller mental drar igång stressresponsen. Likaså drar tankar om framtida prestationer också igång stressresponsen. Den hjälper oss med fokus, energi och uthållighet.

Bra så, problem uppstår när vi hela tiden presterar och kroppen inte får återhämtning.  Det som en gång var tänkt att hjälpa oss vid sällanhändelser på savannen är nu igång mest hela tiden.

Långvarig stress ger alltid symptom

Långvarig stress är inte en hållbar levnadsstrategi för någon människa. Förr eller senare tar vårt beteende att pressa oss till prestationer hela tiden och den brist på återhämtning som följer ut sin rätt.

Vi börjar få symptom, symptom på stress. Stressymptom är kort och gott kroppens sätt att skicka signaler till oss att vår nuvarande livsstil är ohållbar. I sak skiljer sig inte dessa signaler från de smärtsignaler kroppen skickar när vi har överansträngt någon muskel eller gjort oss illa på något sätt. Smärtan är en signal för att vi ska förstå att ta det lugnt, exakt samma så fungerar det med stressymptomen.

Lär dig tolka och lyssna till signalerna

Tyvärr är det många av oss som ännu inte lärt sig att tolka stressymptomen på det sättet. Många av oss väljer att ignorera signalerna som skickas och många av oss tänker att det nog kommer bli bättre snart, att det ska gå över av sig självt, utan att jag egentligen behöver göra något åt det.

Så är inte fallet, inget går över av sig självt, lika lite som smärta gör det om jag fortsätter belasta en skadad muskel.

Stressymptom kommer smygande. I början märker jag de knappt, men snart, om jag inte gör något åt min situation, skruvar kroppen upp volymen och skickar fler olika slags signaler.

Snart är det svårt att undgå signalerna, ditt vardagsliv påverkas högst påtagligt av stressymptomen och även om du försöker intala dig att det kommer att bli bättre av sig självt tror du knappt själv på det längre.

Många människor stoppar här, de förstår att det här inte kommer att hålla. De inser att deras livsföring är på väg att kantra helt och hittar vägar att ta det lugnare och få återhämtning. Dessvärre är det nog lika många som, trots uppenbara problem att fixa med vardagen för alla stressymptom, fortsätter att pressa framåt. Oftast då för att de inte vet vad de ska göra och rädslan att misslyckas och bli sedd som en som inte klarar av det man tagit på sig är för stor.

Väggen kommer alltid om inte pressen upphör

Människor med många stressymptom som fortsätter att pressa på med prestationer kommer att gå in i väggen, förr snarare än senare. Ingen klarar sig undan detta öde. På något sätt är det som att kroppen säger åt oss, kan du inte fatta att du ska ta det lugnt trots alla signaler jag skickar får jag ta till storsläggan. Storsläggan är utbrändhet. Den tvingar dig till viloläge, kroppens inklusive dina mentala resurser är helt uttömda. Att bli utbränd är ett slags sista försvar kroppen tar till när inget annat tycks funka att få dig att ta reson. Med sista försvar menas här att kroppen försöker undvika total systemkollaps och din död som följd.

De flesta förstår signalerna men undviker att agera

Jag skriver den här texten för att jag vill kommunicera till alla att det är av största vikt att ta kroppens signaler på stress på stort allvar. Precis på samma sätt som du aldrig skulle komma på tanken att ge dig ut på en löprunda med ett svullet och ömmande knä, c. Det är vad kroppen försöker säga till dig att göra när du upplever stressymptom.

Ofta när jag försöker hjälpa människor att hantera sin stress möts jag av resonemang som ”jag visste inte att det var stressymptom jag hade”, ”jag trodde det var något fysiskt fel på mig – inget annat”. Min erfarenhet säger mig att jag hos en liten grupp som hamnat i svår stress kan se att de genuint inte förstod vad det var som pågick i deras kroppar, samtidigt som de presterade långt över vad de egentligen förmådde.

Detta är en liten grupp. För det stora flertalet har man mer eller mindre förstått vad det handlar om. Av olika anledningar har man inte kunnat se saker för vad det är och man väljer att blunda för det. En del, som nämnts, intalar sig in absurdum att det snart kommer att bli bättre. Att blunda för det uppenbara och förneka för sig själv vad som pågår är ingen framkomlig strategi, använd inte den.

Alla ångrar sig

Av alla de jag försökt hjälpa med sin svåra stress eller utbrändhet återstår för mig att träffa en människa som säger att det var värt att hamna i det tillstånd de hamnat i. I backspegeln vill alla ha det som hänt ogjort. Det är ingen som tycker att det jag presterade är värt det pris som nu måste betalas för att jag ignorerade kroppens signaler.

Ni som läser det här och upplever stressymptom, se till att redan imorgon börja göra om ditt liv så att det innehåller färre prestationer och mer återhämtning. Det finns bara en väg som är rätt att gå; ta dina stressymptom på största allvar. Du behöver förstå att det är kroppens sätt att försöka säga till dig att det inte går att fortsätta så här.

Håll utkik – i kommande texter kommer Anders att närmare beskriva de vanligaste stressymptomen.

Symptom på stress – ta det på allvar

Anders Tengström

Forskningschef

Leg. Psykolog

PhD, Associate Professor, KI

Behöver du hjälp på vägen mot bättre balans – testa Bonzuns Stressprogram här

 

Symptom på stress – ta det på allvar

 

[addtoany]