Stressens konsekvenser – användningen av bettskenor ökar markant

2019-01-27 | Okategoriserade
Användningen av bettskenor ökar rejält visar sammanställd statistik från försäkringskassan. Orsaken är att svenskarna är stressade och ökningen syns framförallt hos unga vuxna. Bettskenor skyddar tänderna men är ingen lösning på vår stressade livsstil.

Att användningen av bettskenor ökar i befolkningen är knappast något som förvånar oss som kliniskt jobbar med stressrelaterad ohälsa. I mina samtal med klienter som känner sig stressade berättar många om just hur muskelspänningar i kroppen gör det svårt att sova då man inte kan slappna av pga alla stresstankar som far runt i huvudet. Naturligtvis är också käkmusklerna spända, även när vi sover, vilket gör att vi gnisslar tänder. Vi märker kanske inte hur våra tänder påverkas men en tandläkare ser slitaget på tänderna direkt när du kollar dina tänder efter hål. En bettskena avhjälper symptomet men löser så klart inte den underliggande stressen. Problemet är att muskelspänningarna i käkarna ofta också ger huvudvärk som inte går över, vilket gör livet nog så jobbigt att hantera på dagarna.

Att så många nu börjar använda bettskena är just ett bra exempel på hur stressens konsekvenser tar sig tydliga fysiska uttryck hos människor. Långsiktigt är som sagt inte bettskenor lösningen på stressproblemen som människor har, där duger bara att hitta sätt till att nå mer balans i livet som ”medicin”.

Användandet av bettskenor i befolkningen är faktiskt en bra barometer på hur stressade våra kroppar är. Om man ska våga sig på en gissning tror jag användningen kommer att öka innan det förhoppningsvis i framtiden börjar sjunka. Det vi kan hoppas är att nästa generation av unga som gör entré i vuxenlivet har fått fler verktyg att hantera den stress som många unga vuxna idag utsätter sig för och som gör att många tvingas använda bettskena.

[addtoany]