Sportlov - glädje eller stress?

2020-02-14 | Bonzun Stress
Tillhör du en av dem som ska vara ledig en vecka för sportlov? Härligt, eller hur? Samtidigt som känslan av att få vara ledig och kanske spendera en hel vecka tillsammans med familj och/ eller vänner är glädjefylld, gnager ibland känslan av oro; hur ska det gå med alla mina arbetsåtaganden när jag inte är på jobbet?

Träna sin tankar

Ni har säkert hört det förut; man styr sina tankar. Låter enkelt, i teorin. Men för att klara av det behöver man träna, precis som det är med det mesta i livet; vi behöver träna våra tankar för att bli bra på att hantera dem.

Och varför är det så viktigt att träna sina tankar?

Se dina tankar som inget annat än just tankar

Jo, för om du tänker på något som stressar dig får du samma reaktion i kroppen som om det faktiskt händer. Det är just denna unika förmåga; att föreställa oss saker som gör oss människor så unika; vi har fantasi och kreativitet. Baksidan av detta är att vi kan föreställa oss hemska saker fast att de inte inträffar. Kroppen är dålig på att skilja mellan upplevda och verkliga hot. Stressreaktionen blir densamma.

Om du tänker att när du kommer tillbaka från sportlovet så kommer ditt arbete att vara fullt av saker som du missat, inte hunnit med eller gör att du inte levererar tillräckligt bra. Vad ska dina kollegor tycka om det? Kommer din chef att ifrågasätta dig? Du kanske tänker att  det nog är bäst att du jobbar lite på lovet..men vad ska barnen, vännerna eller min partner säga då? Så är tankecirkusen igång, och stressreaktionen bubblar konstant i kroppen.

Därför är det så viktigt att se dina tankar som inget annat än just tankar.

Bonzuns digitala träningsprogram

Ett verktyg som kan hjälpa till att träna sin förmåga att se sina tankar för vad de är, och styra dem bättre, är Bonzuns digitala program i 8 steg. Programmet bygger på terapimetoden ACT som är en forskningsbaserad metod och mycket lämpad för stresshantering. I steg 5 i Bonzuns program får man träna sig på att se sina tankar som ”bara tankar”. Just nu kan du få en licens under 6 månader för 2300 kr*

Oavsett om ni nu ska på sportlov, tycker om skidåkning eller inte, försök minnas att den gnagande oron ”bara” är tankar som väcker en känsla av att inte räcka till, inte nödvändigtvis verkligheten. Och ta tillvara på möjligheten till återhämtning den kommande tiden. Återhämtning är en förutsättning för en tillvaro utan skadlig stress.

*Kontakta oss på info@evolve.bonzun.com (erbjudandet räcker februari månad ut och ordinarie pris är 2.875kr)

Läs mer om Bonzuns program https://evolve.bonzun.com/stressprogrammet/

Läs mer om ACT https://evolve.bonzun.com/act/

 

[addtoany]