Sov bättre redan i kväll – 7 enkla tips

2019-04-10 | Hälsa Okategoriserade
Det är många som lider av dålig sömn i Sverige. Det brukar inte vara någon större fara om det bara händer då och då. Men om du ofta har svårt att sova är det bra att ta hjälp. Med de här tipsen sover du garanterat bättre i kväll.

Sover du dåligt? Eller har du svårt att somna? Var tredje person i Sverige upplever att de sover dåligt i perioder. Det är helt naturligt. Men om dina sömnsvårigheter blir långvariga så är det viktigt att du gör något åt dem. Här är 7 enkla tips som hjälper dig att sova bättre redan i kväll.

1. Rör på dig under dagen

Att träna och röra på dig hjälper dig att sova bättre. Alla typer av fysisk aktivitet frigör dopamin, vilket gör att du mår bättre och känner dig mindre stressad. Tänk dock på att inte träna senare än fyra timmar innan du ska sova eftersom endorfiner och adrenalin gör att du blir pigg. Har du inte tid att gymma, jogga, yoga eller ta en simtur? Inga problem. En snabb promenad runt kvarteret hjälper också, så ta minst 15 minuter varje dag för att få upp pulsen en aning.

2. Lämna mobilen och paddan utanför sovrummet

Brukar du skrolla på Facebook eller Instagram när du lagt dig? Gör inte det. Ljuset från mobilen får dig att bli pigg och om du har notifikationer så kommer ljudet från mobilen att störa din sömn. Och här är en sak du absolut inte ska göra. Kolla inte din jobbmail när du gått och lagt dig. Om du får ett mail med dåliga nyheter kommer du garanterat att sova dåligt.

3. Ditt sovrum ska vara tyst, mörkt och svalt

Då blir det lättast att somna. Om grannarna är högljudda eller om trafiken stör dig så använd öronproppar. Tänk också på att sovrummet ska vara mörkt. Får du inte tillräckligt mörkt så använd en sovmask eller köp persienner eller gardiner som gör sovrummet mörkare. Den optimala temperaturen för ditt sovrum ligger mellan 14-18 grader. Det är dock viktigt att du inte fryser så ha ett varmt täcke om dig.

4. Varva ner innan du lägger dig

Ta dig tid att varva ner innan du lägger dig. Undvik mobilen och paddan någon timme innan du ska lägga dig eftersom ljuset från dem gör dig pigg och inte sömnig. Det är också en bra idé att göra något lugnt innan du lägger dig. Skaffa dig en ritual som du gör varje kväll. Det kan vara ett vamt bad, en stund med en god bok eller några minuters självmassage.

5. Drick inte det här innan du ska sova

Kaffe, te, läsk och energidrycker innehåller koffein, vilket gör dig pigg. Alltså är det en dålig idé att dricka dessa drycker innan du lägger dig. Undvik dessa 4-8 timmar innan du lägger dig. Men en sängfösare är väl bra? Då somnar man ju bättre. Det kan stämma. Men du sover mycket sämre med alkohol i kroppen så skippa det också.  

6. Lägg dig inte utan att vara sömnig

Gå inte och lägg dig utan att vara sömnig. Om du ligger vaken och oroar dig över något eller om du helt enkelt inte kan somna så gå upp en stund och läs till exempel en bok istället. Ett tips är att inte göra något annat än sova och ha sex i sängen. Sex kommer för övrigt att hjälpa dig sova bättre.

7. Ät ordentligt på kvällen

Du ska aldrig gå och lägga dig hungrig för då blir det svårt att sova. Men tänk på att inte vräka i dig mat med mycket mättat fett som feta såser, snabbmat, godis och andra sötsaker eftersom de gör det svårare att sova. För att sova optimalt bör du inte äta någonting de två sista timmarna du är vaken så att kroppen får möjlighet att varva ner.

Prova de här 7 tipsen idag så kommer du garanterat sova bättre i natt.

[addtoany]