Sömnproblem sänker prestationen

2020-10-29 | Bonzun Hälsa Stress
Sömnbrist, en av de vanligaste symptomen på att kroppen varit i stressläge för länge. Och enligt psykolog Anders Tengström är det för en arbetsgivare värt att lägga på minnet att bristen på sömn i längden (månader) hos en medarbetare radikalt kommer att sänka arbetsprestationen hos den drabbade. Anders berättar med stor inlevelse hur hans patienter beskriver sin situation och varför du som arbetsgivare bör ha koll på dina medarbetares sömnvanor.

Ett tillstånd av lätt panik

Många av mina patienter som är väldigt stressade, eller till och med har gått in i ”väggen” brukar beskriva ett tillstånd som inträffar relativt sent på det sluttande plan mot funktionsoförmåga, som överdrivet stressande ofelbart gör att vi sakta rullar nedför.

Tänk dig att du sitter vid ditt skrivbord och ska ge dig i kast med en uppgift som kräver att du tänker. Du ska kanske skapa en process, tolka information som kräver att du gör överslag i huvudet eller kanske ännu värre, räkna ut logiska/troliga följder av att människor gör si eller så, beroende på vissa faktorer – i tio led. Den här typen av uppgifter kräver att vi har tillgång till hela vår kognitiva förmåga och att vi kan fokusera under en längre tid.

Men nu sitter du där och stirrar på datorskärmen. Du kan för ditt liv inte komma ihåg hur du ska lösa uppgiften, trots att du gjort den ett flera gånger tidigare. Det är som att minnet är bortblåst.  Det känns som gröt i huvudet, som att det inte går att tänka trots att du försöker koncentrera dig.

En lätt panik infinner sig – vad är det som hänt? Har jag drabbats av en hjärnblödning, har jag blivit förgiftad, är det förstadierna av demens som ger sig till känna?

Orsaken är ofta stress

Känslan är mycket obehaglig då det känns som jag helt tappat kontrollen över mig själv och katastroftankarna om framtiden rusar in huvudet och målar min framtid i svart. Hjälp, vad är det som händer med mig?

Ja, vad är det som egentligen har hänt när du sitter där på stolen och det känns som mattan håller på att ryckas undan dina fötter? De flesta som hamnar här första gången drar slutsatsen att det måste vara något fysiskt fel på dem och söker läkarhjälp. I de allra flesta fall visar provtagningarna inget fel på kroppen utan läkaren får konstatera att det nog är ”psykiskt” eller stress som orsakat dina besvär.

Tillräckligt med sömn är en avgörande faktor

Om det nu är stress som fått dig att inte klara av dina arbetsuppgifter som du tidigare klarat galant, hur kan det bli på det här sättet?

I grunden handlar det om att din kropp inte fått tillräckligt med återhämtning och vila. Tillräckligt med sömn är en avgörande faktor för att kunna prestera på jobbet, intellektuellt eller fysiskt. Sömnproblem är ofta det första tecknet på för mycket stress. Vi kan inte somna in då tankarna snurrar runt i huvudet och när vi väl somnat är vi lättväckta och har svårt att somna om igen.

Att det blir så här i perioder är ingen fara. Kroppen klarar av att anpassa sig till mindre sömn och ändå klara av att prestera någorlunda bra. Men blir perioderna av sömnbrist längre och med kortare mellanrum klarar kroppen inte längre av att prestera på samma nivå som tidigare.

Till slut ger kroppen upp

Det blir en ond spiral. Jag upplever att jag har mycket att göra, men jag klarar av det allt sämre eftersom jag inte längre kan fokusera och inte heller samla mina tankar. Det här stressar mig ännu mer och jag upplever att jag tappar kontrollen över arbetet. Kanske till och med hela livet. När jag ska sova på kvällen försöker jag hitta lösningar på allt som jag måste göra, men jag är så utmattad att det inte kommer något vettigt ur all tankekraft som läggs ned. Det enda som ger mig sömn nu är att jag somnar av utmattning framåt sennatten.

Det här är förstås ohållbart och kan bara sluta på ett enda sätt – att man springer rakt in i väggen på grund av att kroppen ger upp på grund av utmattning.

Arbetsprestationen sänks radikalt

Värt att lägga på minnet för en arbetsgivare är att bristen på sömn som stressade medarbetare upplever i det lite längre loppet (månader) radikalt kommer att sänka arbetsprestationen hos den drabbade. Det finns flera anledningar. Den främsta är förstås att en utmattad kropp inte klarar av att prestera lika bra som en utvilad. Den andra är att stress specifikt försämrar våra kognitiva förmågor pga att blod dras undan från vissa regioner i hjärnan vid stress. Något som tydligt påverkar våra abstrakta förmågor såsom tänkande, analys, logisk förmåga, omdöme mm.

För att kunna prestera hållbart och optimalt på en arbetsplats måste vi vara utvilade och inte alltför stressade. Som arbetsgivare/chef har du att hjälpa dina medarbetare att se till att de inte pressar sig för hårt med allt för många ”måsten” under sådana här perioder.

Hjälp din medarbetare att återerövra känslan av kontroll över sitt arbete

Var alltid vaksam på hur dina medarbetare ser ut; verkar de trötta och utpumpade? Är de frånvarande i konversationerna? Är deras kreativitet borta? förmågan att lösa problem ellr ta initiativ osv. Om så är fallet är det troligt att de sover för lite och du bör ha ett samtal med dem hur de orkar med sin livsföring.

Som chef bör alltid målet i ett sådant här läge vara att försöka hjälpa medarbetaren att återerövra känslan av att ha kontroll över arbetet (livet). Det är bara den känslan som kan få en sönderstressad person att kunna slappna av på kvällen och kanske kunna somna lite lättare.

Som arbetsgivare bör du också intressera dig för hur din medarbetare mår utanför jobbet

Men eftersom livet hos en medarbetare inte bara består av jobb måste ert samtal handla om medarbetarens hela livsföring. Bjud in dig själv till att försöka hjälpa medarbetaren med att styra upp alla aktiviteter så belastningen blir mer rimlig. Du kommer nästan helt säkert att mötas av protester från medarbetaren som kanske inte vill medge att det är för mycket nu. Visa respekt, men stå på dig! I det här läget är medarbetaren ofta så förvirrad och kan inte tänka klart. Det nej du får på din utsträckta hand ska du inte tolka som ett avfärdande, utan mer som ett reflexmässigt nej av en person som är van att fixa allt själv, men som nu inte längre gör det.

Du löser inte situationen med ett samtal, det krävs en längre tid för att medarbetaren ska kunna hitta tillbaka till normala gängor. Känner du dig osäker på hur du ska närma dig situationen, ta hjälp internt eller externt. Det viktigast är att du inte blundar och hoppas på att det ska gå över av sig självt. Är det något erfarenheten visat är det att sömnproblem och stress inte magiskt trollas bort från en dag till en annan. Men det vi vet är att sömnproblem sänker prestationen.

Anders Tengström

Forskningschef

Leg. Psykolog

PhD, Associate Professor, KI

Sömnbrist, ett av de vanligaste symptomen på att kroppen varit i stressläge för länge, läs mer om vilka andra symptom som är vanliga.

Vill du veta mer om sömn och dess problem kan du kontakta Lisa Carpevi, sömnkonsult – Läs Bonzuns intervju med henne

[addtoany]