Sommaren med Corona – så här kan du må bra

2020-06-24 | Bonzun Hälsa Stress
Nu är det många av oss i Sverige som går in i de sista jobbveckorna före semestern. Normalt sett har vi sedan länge planerat vår ledighet, vi kanske ska resa, bara ta det lugnt eller kanske en kombination av de båda. Oavsett vad vi hittar på är våra förväntningar på semestern oftast höga. Det är då vi ska få återhämta oss, ladda batterier och göra saker vi gillar som inte annars hinns med.

Det är annorlunda i år

I år är dock allt annorlunda, få av oss kan nog genomföra den semester som vi kanske börjat planera för när Corona-epidemin slog till i mars. Semesterförväntningarna är som sagt höga, inte minst för att vi då själva styr vad vi ska göra och inte göra. Nu känns det som att omständigheter utanför vår kontroll dikterar villkoren och gör det omöjligt att göra det vi normalt sett tar för givet att vi kan ägna vår ledighet åt.

Personliga förväntningar som krockar med verkligheten brukar vara ett givet recept för att vi ska känna oss irriterade, frustrerade, bli ledsna och kanske till och med arga. Det är så vi människor brukar reagera när de planer vi rullat in i framtiden blir kastade på ända och där vi inget kan göra för att ställa det till rätta.

Fem konkreta tips för att må bra

I den situation som nu uppstått är det vi som måste ändra på oss, inte verkligheten. Här kommer nu fem konkreta tips som du kan använda för att göra din semester till den vilo- och återhämtningsperiod det måste vara för att du ska orka med en höst som säkert lär bjuda på nya överraskningar, i stort och smått.

Acceptera läget

Som en självklar start för att kunna förändra förväntningarna på vad semestern ska innehålla måste vi acceptera att läget konkret ser ut som det gör. Vi får släppa att försöka hitta kryphål i rekommendationerna, att få till den stora festen trots mötesbegränsningar, att ha våra släktträffar där vi umgås nära och inomhus. Vi människor har olika svårt att acceptera att det vi planerat inte blir av. Men att i hjärtat acceptera att det ser ut som det gör just nu är första steget till att få en semesterperiod som ger dig det du behöver riktar ditt fokus på rätt saker.

Var här och nu.

Om du kan acceptera läget så kan du också släppa att jämföra det du gör på semestern mot det som var tänkt att hända. Det kommer inget gott ur att sitta och fundera på vad du skulle gjort på din semesterresa och istället sitter du nu här i ditt hem och blickar ut över regnet. Återhämtning och vila som semestern är tänkt för kan bara ske om du är närvarande där du är. Det kan förstås kännas surt och bittert att inte kunna göra det som var tänkt men rätt fokus är nödvändigt.

Välj aktivt

Du kan fortfarande välja, även om du inte kan välja det du vill allra mest. Hur du känslomässigt tar dig an den uppkomna semestersituationen kommer att bestämma hur du sen kan blicka tillbaka på den. Blev det den sämsta semestern du kan minnas, eller blev den rolig, spännande och rogivande trots att inget blev som det var tänkt? Faktum är att det är du som bestämmer det, ingen annan. Det är mycket en inställningsfråga hur du väljer att ta dig an situationen och jobba med de förutsättningar som råder i ditt liv. Det gäller semesterplanering och rent generellt.

Gör saker

Även om aktiviteterna känns futtiga i ljuset av vad du tänkt för din semester. Oavsett om du är själv har partner/familj är det av största vikt att du är aktiv på din semester. Målet är att varje dag ska innehålla aktiviteter så att du och de som finns runt dig har något att se fram emot. Det behöver inte vara stora eller omfattande saker, men det ska vara något. Om du ser till att ha en planering kommer du uppleva dagarna som meningsfulla och att du gör saker som känns bra för dig, precis det en semester ska innehålla.

Utmana dig själv.

Nu är situationen som den är och vad kan då vara ett bättre läge att utmana dig själv att göra några saker som kanske inte normalt skulle kommit med på din semesterlista. Det behöver återigen inte vara något stort eller omfattande. Lova dig själv att en gång i veckan under din semester göra något som du knappast skulle gjort i vanliga fall. När du tittar tillbaka på sommaren är chansen stor att det just är de sakerna du kommer att minnas och förknippa med årets semester. Ta vara på chansen att vidga dina vyer, i år är det perfekt läge för just det.

Lycka till och ha en skön och återhämtande semester.

Anders Tengström

Forskningschef

Leg. Psykolog

PhD, Associate Professor, KI

[addtoany]