Säg nej med gott samvete

2019-05-15 | Hälsa Stress
Det är många som har svårt att säga nej till saker och ting. Det kan handla om jobbrelaterade uppgifter eller saker i vardagen. Men när du säger ja till allt och alla så blir du förr eller senare stressad. Du behöver inte säga ja till allting. Du kan säga nej utan att få dåligt samvete eller känna dig som en dålig person. På så vis kommer du bli mindre stressad och må bättre, vilket är bra både när det gäller ditt arbete och din vardag.

Varför är det så svårt att säga nej?

Att det är svårt att säga nej beror ofta på att vi har en självbild som säger att vi är den snälla, omtänksamma personen som andra alltid kan räkna med. Men när du säger ja till allting så brukar du våld på dig själv. Du kan vara snäll mot andra, men du ska också vara snäll mot dig själv. Du behöver vara lite självisk istället. Självisk? Nej, nej, nej – det är bara dåliga människor som är själviska. Faktiskt inte. Det handlar inte om att bara bry dig om dig själv.

Det handlar om att ta hand om dig själv i första hand så att du faktiskt orkar och mäktar med att ta hand om och hjälpa andra. Om du har flugit någon gång så har du sett instruktionerna om vad du ska göra om något händer på planet. I säkerhetsinstruktionen står det att sätt på dig syrgasmasken först på dig själv innan du hjälper någon annan. Samma princip gäller i livet.

Rädsla för att andra ska bli arga eller besvikna

Det finns en annan orsak till att det är svårt att säga nej. Och det är att andra ska bli arga eller besvikna. Men rädslan för hur andra ska reagera om vi säger nej är en naturlig men en helt onödig oro. Vad hjärnan är rädd för är att vi ska bli uteslutna ur gemenskapen. Därför måste du vara ärlig mot dig själv och fråga dig hur mycket du faktiskt orkar med. För om du hela tiden säger ja kommer du till slut inte att orka, vilket kan sluta med att du går in i väggen.

Praktiska tips på att säga nej med gott samvete

Som sagt tycker de flesta att det är svårt att säga nej. Därför är det bra om du börjar öva på att säga nej i sammanhang där inget står på spel. Låt oss säga att du är och handlar i mataffären. Ett företag är där och gör reklam för en ny rätt och frågar om du vill smaka. Säg nej tack och gå vidare. Eller säg att du handlar ett tuggummi och kassören säger att du får specialpris om du köper två paket. Säg nej tack och gå vidare. Sedan kan du ta dig an situationer som är lite läskigare, till exempel att säga nej till en kollega. Men det behöver inte heller vara så dramatiskt. Om någon frågar om du kan hjälpa dem med en viss uppgift säger du helt enkelt, ”Tack för att du frågar, men den här veckan är tyvärr helt fullbokad. Hoppas du hittar någon annan som kan hjälpa dig”.

Nu kan du börja öva på att säga nej. Lycka till!

[addtoany]