Säg hej då till vardagsstress - 7 tips som funkar

2019-04-10 | Hälsa Stress
Vardagsstressen har sakta men säkert smugit sig in i det svenska folkhemmet. Förr i tiden så jobbade man på dagen och när man kom hem så var det tid för familjen. Nu har tiden mellan arbete och fritid blivit vagare, vilket skapar stress. Lär dig säga ”Hej då till vardagsstressen”.

Känner du att du inte riktigt hinner med vardagen? Har du svårt att få ihop arbete, ungar, kärlek, motion och egentid? Lugn. Det har många andra också. Men det behöver inte vara så. Det är dags att säga hej då till vardagsstressen. Här får du 7 tips som funkar.

1. Fimpa mobilen, paddan och tv:n i en vecka

Har du funderat på hur mycket tid du lägger på att skrolla på mobilen, leta efter prylar och semesterställen på paddan och kolla på tv? Du lägger antagligen mer tid på detta än du tror. Fimpa allt i en vecka och fundera på hur du vill leva ditt liv istället för att allt hela tiden går på autopilot.

2. Låt vardagen bli din bästa kompis

Är du en av dem som hela tiden stressar dig igenom veckan för att kunna ta det lugnt i helgen eller under semestern? Hur tycker du att det funkar? Sådär va? Lägg mer tid på att få vardagen att fungera bättre istället. Planera veckan så kan du jobba (och stressa) mindre. Då får du mer egentid och mer tid för dina nära och kära.

3. Säg nej med gott samvete

Tycker du att det är svårt att säga nej? Det är det många som tycker. De flesta verkar tro att man blir illa omtyckt om man säger nej. Men så är det inte. De som säger nej och har en god anledning till att säga nej får respekt. Du behöver med andra ord inte säga ja till allt hela tiden. Säg nej till att vara klassförälder, nej till att planera sommarfesten, nej till att vara den ständiga sekreteraren på alla möten. Låt andra ta hand om saker ibland. Du behöver inte göra allt.

4. Få upp pulsen varje dag

När du rör på dig så är det inte bara bra för din fysiska hälsa. Fysisk aktivitet kan även lindra vardagsstressen. Rör på dig så frigörs dopamin i hjärnan (en må-bra-substans) och stressen minskar. Du behöver inte spendera timmar på gymmet eller ge dig ut i motionsspåret. Det räcker med en tiominuters promenad för att du ska varva ner. Gå av bussen en station tidigare. Ta ett varv runt kvarteret om du åker bil. Gör det varje dag så blir det snart en vana.

5. Köp färre saker

Har du tänkt på att det tar tid att äga saker? Det tar tid att köpa grejer, tid att underhålla, tid att reparera, tid att förvara och det tar tid att göra sig av med saker. Och det spelar ingen roll om det handlar om en sommarstuga, prylar, kläder eller annat. Konsumera mindre så får du mer tid till annat och känner dig mindre stressad.

6. Gör en sak i taget

När du har för mycket att göra eller när orosmolnen hopar sig kring dig så är det helt naturligt att bli stressad. Problemet är att vi då tenderar att göra flera saker samtidigt. Och det är mindre effektivt än att göra en sak i taget. Skriv ner på en lapp vad du ska göra och lägg den bredvid dig på skrivbordet. När något pockar på din uppmärksamhet så kommer du snabbare att komma tillbaka till huvuduppgiften eftersom din hjärna kommer att påminna dig om vad du ska göra just nu.

7. Lata dig mer

För vissa är det avstressande att ge sig ut i motionsspåret eller att köra ett pass på gymmet. Träning kan lindra stress som vi beskrev i den första punkten. Men det är också viktigt att våga lata sig ibland. Att göra ingenting utan att ha dåligt samvete. Och att lata sig kan betyda olika för olika människor. Slappa i soffan och kolla på en bra film kan funka för vissa. Andra vill hellre läsa en bok. Gör det som funkar för dig. Men lata dig mer.

Testa de 7 tipsen redan idag om du vill säga hej då till vardagsstressen. Lycka till!

[addtoany]