Prioritera, eller måna om den tid vi redan har?

2020-03-03 | Arbetsmiljö Stress
Tid, en ständig brist i mångas liv. Då kan det lätt bli provocerande att få höra att vi även måste hitta tid för återhämtning. Men i vår jakt på att hitta mer tid glömmer vi ibland bort att ta vara på den tid vi redan har oss given.

Prioritera sin tid eller måna om den tid vi redan har?

Många uttrycker en stress bara av att höra experter prata om hur man behöver ta sig tid till återhämtning. Vardagspusslet är knepigt som det är och om något mer ska in, vad ska man då plocka bort?

Det är här vi har utmaningen, jag tror att vi behöver omvärdera och ändra vårt sätt att se på livet. Livet 2020 går fort. Allt ska gå fort och allt sker på väg till något annat. Vi behöver bestämma oss för vad som är viktigt i vårt liv och vi behöver stanna upp oftare. Se den tid vi redan har, måna om den tid vi redan har.

Hur månar man om “den tid vi redan har”?

Vi behöver STANNA UPP, fysiskt och mentalt, oftare. Vi är hela tiden på väg någonstans i rörelse eller tankar. Nästa möte, nästa samtal, nästa resa, nästa aktivitet. För att få kroppen och hjärnan att förstå att vi just nu har en paus behöver vi uppmärksamma det. Hur liten pausen än är.

Ta kaffe på vägen eller ta kaffe.Punkt.

Du står framför kaffeapparaten, antingen kan du vara på väg någonstans och då se det som ett steg på väg in i ett möte. Du kanske funderar på om du svarade på det där mailet eller inte, vad du tror om rapporten du läste, vad du ska handla till middag.

Eller så övar du på att bara vänta på kaffet.

Känn fötterna mot golvet. Ta några djupa andetag och försök känna hur andetaget passerar genom kroppen.

Kanske släppa ner axlarna lite.

Andas.

Sen är kaffet klart.
Och först då påbörjar du nästa aktivitet – gå till mötet.

När vi tränar på att stanna upp i nuet, se vad vi gör, får vi kontakt med verkligheten och inte bara våra tankar om den. Kanske upptäcker vi att tiden inte riktigt ser ut som vi trodde.

En stund i ICA-kön är inte ett stressmoment, det är ett tillfälle att andas.

En stund vid kaffeapparaten är inte ett steg på vägen in i ett möte, det är en möjlighet att pausa några minuter.

En bilkö på väg hem från jobbet är vad det är och det kanske till och med är egentid.

Träna på nuet

Vi behöver syna våra dagar likt en detektiv på jakt efter spår. Träna på att vara i nuet, där vi redan är. När vi hittar de här pauserna och kan uppskatta dem, kommer vi måna om dem och vilja ta oss fler och plötsligt ser vi kanske den där tiden lite oftare.

Att hitta pauserna och kunna njuta av dem är en träningssak, många kan nästan bli provocerade av tanken att det skulle finnas massa pauser överallt. Kanske är det dags då att ta reda på vilka verktyg som skulle fungera för dig. En mindfulnesskurs på jobbet är ett sätt, Bonzuns stressprogram är ett annat.

Lisa Heikenfeldt,

Partner iLivEra, som utbildar och föreläser inom Mindfulness och stresshantering, samt certifierad samarbetspartner för Bonzun

Vill du läsa mer om Lisa och vad iLivEra kan erbjudan besök www.iLivEra.se

Vill du läsa mer om Bonzuns stressprogram https://evolve.bonzun.com/stressprogrammet/

 

 

[addtoany]