Bonzuns psykologchatt Nr.1

2018-01-19 | Bonzun Psykisk ohälsa
Igår genomfördes Bonzuns första psykologchatt här på hemsidan. Jag vill rikta ett stort tack till alla som skrev och vågade öppna upp sig om sina psykologiska problem. Ni kommer att få läsa utdrag ur två olika chattar, detta gör vi för att kunna hjälpa så många av er som möjligt.

Ställ frågor till psykologen.

Varje vecka framöver kommer jag finnas tillgänglig för alla de människor som vill ta upp olika psykologiska problem som gör det jobbigt för dem och få råd på vad de kan göra för att hitta en väg att må bättre. Efter sessionerna publicerar jag anonyma utdrag ur chatten i syfte att hjälpa andra med liknande problem och frågeställningar.

Utdrag 1:

 • Anders

  Hej. Hur kan jag hjälpa dig?

 • Tjej

  Hej! Jag har länge sökt hjälp nu för mina panikattacker. Har varit hos läkare och speciallist läkare.. men det ända de har gjort har varit att ge mig massa piller.. ska även dit på måndag igen. Och de fortsätter även att fråga mig om det verkligen är panikångest jag har.. och säger att det kan vara pms istället.. vad ska jag göra?

 • Anders

  Hej Anders här,

  jag antar att du kollat upp symptomen för panikattacker – så vad säger du – stämmer de på dig?

 • Tjej

  Yes! Det var min vän från jobbet som själv lider av det som förklarade för mig att jag har det. Så jag gick snabbt in på mobilen och kollade upp allt det jag sagt till henne stämmde då helt 100%

 • Anders

  ok – vad är det för mediciner du fått?

 • Tjej

  Atarax 10mg, lergigan 25mg, zolpidem raptioharm 5mg, citalopram activs 10mg (käkar inte dom blev helt snurrig i bollen)

  Blev för låg utav citalopram så jag slutade med halv tablette , det gick bara 3dagar

  Det tog även blodprov på mig för att se det där med ”pms”.. fick aldrig något svar angående det

 • Anders

  ok – du har ju onekligen en hel del mediciner mot ångest och för att sova bättre. upplever du att medicinerna hjälper dig?

 • Tjej

  Ja jag tycker att lergigan hjälper rätt ok men det är inte så kul att åka till jobbet och vara helt låg. När jag jobbar inom service och med massa människor runt mig

 • Anders

  det förstår jag – måste fråga runt panikattackerna – är det något som har börjat nyligen?

 • Tjej

  Jag har haft det nu i två år. Ett år fattade jag inte alls vad det var så det var som en halsbränna hela tiden under en lång period. Sen blev det attacker och då blev jag helt paniksalgen och fattade ine vad det var som hände mig (hade inga piller eller något) så jag ringde då 117 17 vårdguiden och hon kopplade mig då till st.görans.

 • Anders

  jag förstår. vet du vad som utlöser attackerna?

 • Tjej

  Jag vet faktiskt inte. Jag trodde det var illska förr som gjorde det. Men så var jag ”rädd” för att bli arg men ändå fick jag attacken så då var det inte heller de.. så jag fattade inget så jag började stressa upp mig o trodde då det var de.. ah jag har ingen aning, enda jag vet är att jag får det 1 gång i månaden.

 • Anders

  ok – och är du nu rädd för att få nya attacker – så kallad förväntansångest?

 • Tjej

  Ja stämmer

  Är det här normalt att det ska vara såhär, det känns som att läkarna inte tror mig. Det är juh nu på måndag uppföljning utav citalopram pillerna. Och jag avbröt den medicineringen så jag vet inte vad som ska hända nu på måndag

 • Anders

  har man fått panikångest så brukar den finnas kvar, inte minst för att man är rädd för att få nya attacker. Det som har hänt dig är inte onormalt på något sätt – så brukar det se ut för dem som drabbas av de här problemen.

  Du kan alltid säga att medicinen inte fungerade för dig och att det var därför du slutade. Sen ska du begära att få träffa någon psykolog/terapeut med dina ångestbesvär

 • Tjej

  Okej jag ska göra det då :)! tack så jättemycket

 • Anders

  inget – hör av dig igen om du inte lyckas nästa vecka då

 • Tjej

  Okis tack!! 🙂

 • Anders

         Inget – lycka till!

Utdrag 2:

 • Tjej

  Hej, jag och min kille har problem. När jag tar upp något som jag vill att vi ska lösa. Så går han bara ifrån mig eller åker ifrån mig och hör inte av sig, svarar inte när jag skriver utan säger att han inte orkar ta någon diskussion. Vad ska jag göra ?

 • Anders

  Hej – Anders här,

  Oj – det låter jobbigt. Vad är det för slags saker du tar upp med honom som du vill ha lösta?

 • Tjej

  Jag tycker att han prioriterar hans intresse för mycket. Tex, alla typer av spel och sitt enorma intresse för bilar. Det har blivit värre den senaste tiden. Vi har inte varit ihop så länge, tänker då hur det kommer bli i framtiden. Har tagit upp att jag vill göra slut, då går han också iväg och bryr sig inte riktigt om situationen

 • Tjej

  det låter ju inget vidare. Vad känner du – är det en person du ser framför dig att du vill växa ihop med genom livet?

 • Tjej

  Den personen har var i början så ja absolut. Men det personen han har blivit nu absolut nej

 • Anders

  jag förstår. Så vad tycker du är rätt väg fram att få till det som du vill? några saker som kan prövas?

 • Tjej

  Jag vill bara att vi ska kunna diskutera som vuxna människor men han gömmer sig som ett barn. Det är det som är de största problemet. Han försvarar sig i alla situationer och ber inte om ursäkt för något

 • Anders

  hmmm… har du frågat vad han vill med er relation?

 • Tjej

  Ja och då säger han vet inte, å då frågar jag om vi ska göra slut. Men det vill han inte

 • Anders

  det här låter ju inte så fruktbart. för mig som står utanför använder verkar han både vilja ha kakan och äta den

 • Tjej

  Ja men exakt så är det. Du som psykolog, tycker du jag ska stanna kvar och se om han är villig att ändra på sig eller ska jag göra slut ? ?

 • Anders

  du ska så klart ge honom en ärlig chans att förklara sig igen. I det samtalet måste diskussionen utgå från dig och dina behov. Dvs du ska berätta för honom hur hans beteende påverkar dig och att du blir ledsen och blir osäker på er relation. Om han då engagerar sig i detta och diskuterar med dig – då kanske ni kan hitta något som bär in i framtiden. Om inte – så är det nog svårt

 • Tjej

  Okej, jag absolut testa detta! Tack för din tid och Taxk för hjälpen 🙂

 • Anders

  tack själv – lycka till!

SparaSpara

[addtoany]