Bonzuns 5 frågor till yoga instruktören

2019-10-01 | Hälsa
Återhämtning är en viktig del i det förebyggande arbetet mot stressrelaterade problem, men också i rehabiliteringsfasen. För en del av oss kan yoga vara en form av återhämtning. Bonzun träffade Annika Tersmeden, certifierad yogainstruktör med egen erfarenhet av utmattningssymptom.

Vad gör du personligen för att hitta återhämtning?

Yogan har gett mig verktyg att stanna upp och lyssna, att komma in i kroppen och verkligen lyssna på vad den säger. Så återhämtning i min vardag kan se väldigt olika ut. Endera dagen bara ligga på yogamattan och andas, en annan gång en promenad i skogen eller att ta en tupplur. Allt beroende på situationen. Men kanske viktigaste av allt är lärdomen om att vi behöver återhämtning, hur den än ser ut. Att planera in återhämtning i kalendern har blivit A och O för mig. Vet jag att jag har en intensiv dag så blockeras dagen efter för återhämtning. Eller om det ligger ett möte eller en presentation en förmiddag, så bokar jag inte in ngt den eftermiddagen. Ett tomt space där jag tar mig tid att landa och återhämta mig på lämpligt sätt. Tummar aldrig på det numera. Den tiden är helig.

Varför kan yoga vara ett verktyg för återhämtning?

Yoga är ett sätt att landa i kroppen. Lära känna den och lyssna till den. Den talar till oss hela tiden och med yogan kan du höra när den viskar och inte när den sen så småningom skriker till dig. I dagens samhälle är vi så mycket uppe i huvudet hela tiden. Vi är rationella, effektiva och jonglerar gärna flera bollar i luften samtidigt, vilket är otroligt energi- och uppmärksamhetskrävande. I yogan tränar man sig på att rikta fokus på en sak (gärna kroppen, andetaget etc) och förbereder på så sätt även sinnet på att varva ner, skapa ro och stillhet.

Vilken typ av yoga rekommenderar du?

Det finns ingen regel som säger att en viss specifik yoga passar att börja med. Man ska välja något som man gillar och där man känner att man kommer åt just det som man är ute efter. Tränar man mycket annan fysisk aktivitet kanske man inte behöver gå på den mest fysiska formen utan istället välja en lugnare form, t ex yin yoga; där utmaningen är mer mental. Det finns så många olika yogaformer, men de är alla bara olika sätt att komma in i kroppen och ut ur huvudet. Jag tycker att man ska prova sig fram och välja en form där man trivs, känner att stunden på mattan gör nytta för en.

Vad ska man tänka på om man börjar yoga?

Att ge sig själv tid. Det tar tid att vänja sig vid något nytt, både mentalt och fysiskt. Släppa prestation och fokusera på välmående, andning och att landa i sig själv.

Börja lugnt; kanske 1–2 ggr/vecka, sen kan man öka på om man önskar. Välja en yogaform som man trivs med. Variera sin yoga – inte bara göra samma sak. Både kropp och sinne mår bra av variation.

Vad är dina tre bästa tips för yoga-relaterad återhämtning?

  1. Etablera om du kan en morgonrutin som gör att du startar dagen på ett bra sätt. Det kan vara att sätta sig lite i avskildhet, tända ett ljus och bara sitta i stillhet 10 min (det du har tid för!) Under den här stunden fokusera på andetaget och känna in känslan i kroppen. Kanske bjuda in lite rörelse som att rulla nacken, sträcka ut sidorna osv – det som känns bra i stunden.
  2. Om det är svårt att få in en ny morgonrutin, se till att skapa utrymme i kalendern för återhämtning i din vardag. Boka inte upp dig på allt hela tiden, lämna utrymme för pauser och spontanitet.
  3. Yoga handlar om medvetet fokus och den behöver inte alls bara ske på en yogamatta eller i en yogasal. Du kan när som helt välja vart du vänder din uppmärksamhet och ditt fokus. Att yoga är att vara närvarande i ögonblicket. Så varför inte djupandas på vägen in till jobbet. Träna att rikta ditt fokus till något i din omgivning som bara sker här och nu – vattendropparna som slår mot ditt ansikte, ljudet av vinden som susar i trädkronorna, smaken av maten i din mun vid lunch – hur långsamt kan du tugga din mat? Vad som helst som får dig att stanna upp, kliva ur tankarna och som gör att du får kontakt med nuet. Det är otroligt avstressande när man lärt sig kliva ur sin tankecirkus och bara kan se och betrakta det som pågår.

Läs mer om Annika på Aniccayoga

 

[addtoany]