Organisera arbetet som i skolan

Kan våra arbetsplatser lära sig något från skolan, ja det menar Anders Tengström i denna blogg. Om man vill förhindra långvariga stresspåslag är nämligen struktur en viktig faktor. Just där är skolan på många sätt ett föredöme menar Anders. I skolan är det nämligen tydligt uttalat hur arbetspassen ska se ut och när man ska ha raster. Kanske något för oss att inspireras av?

Kommer du ihåg skolan

Alla har vi gått i skolan och vi minns säkert tiden där med många olika känslor. Något som vi inte behövde ägna många sekunders tanke- eller känsloverksamhet runt var strukturen runt hur skolan lagt upp schemat med lektioner och raster, det var väldigt tydligt hur allt skulle fungera.

Helt säkert minns vi hur det kändes när klockan ringde ut från en lektion och en rast började, känslan av frihet infann sig, som att en helt ny värld öppnade sig med möjligheter, även om rasten bara varade i 10 min.

Naturligtvis har skolan tänkt ut allt med hur man ska organisera verksamheten genom år av erfarenhet. Ett optimalt arbetspass för de allra flesta är ca 50 min. Det är ungefär den tid en människa orkar hålla fokus och uppmärksamhet på en sak. Sen behöver man ta en rast för att släppa fokus och göra något annat en stund.

Fokusförflyttning och återhämtning sker utan att någon egentligen tänker på det

Genom att ge skolbarn 10 minuters rast varje timme säkerställer man att barnen kommer till nästa lektion blanka och helt rensade i skallen från innehållet i lektionen innan. På rasten har barnen gjort alla möjliga saker, helt säkert har ingen ägnat en sekund åt den lektion som nyss avslutades. Fokusförflyttning och återhämtning sker utan att någon egentligen tänker på det.

Det är på många sätt synd att vi som vuxna glömt hur effektivt vi presterade som barn i skolan, dag ut och dag in, termin efter termin. Rutinerna fanns där och vi följde dem och det fungerade för de allra flesta.

Organisera arbetet som i skolan

I arbetslivet ska det ”köras på” arbetspassen är långa, den som orkar hålla på längst (och därmed pressar sig hårdast) anses vara bättre än andra. Inget av detta stämmer förstås. Att ”köra på” och pressa sig själv utan återhämtning leder bara till, enligt min erfarenhet, långvarig stress, fysisk och psykisk utmattning som kan övergå i utbrändhet.

Den smarta medarbetaren och den smarta chefen ser till att organisera verksamheten på något sätt som liknar den skolan har. Struktur är A och O där det är tydligt uttalat hur arbetspassen ska se ut och när man ska ha raster.

För hur det än är, skolan har varit på plats i århundraden och jobbat med alla i befolkningen. De har på många sätt knäckt koden och det vore nyttigt om fler organisationer och medarbetare kommer ihåg hur skolan gör för att få människor att prestera på ett hållbart sätt.

Genom att sluta ”köra på” och se till att ta regelbundna raster där man likt skolbarnen fokuserar på helt andra saker än prestationer, skulle vi kunna lösa en rejäl bit av den stress-pandemi som har blommat, och fortsätter att blomma ut över landet och i världen.

 

Anders Tengström

Forskningschef

Leg. Psykolog

PhD, Associate Professor, KI

Läs också om hur stressen har ökat under pandemin

Vill du också gå stressprogrammet? Bonzuns digitala självledarskapsprogram som ger dig de viktiga verktygen för ett liv i balans.

[addtoany]