Nyckeln är struktur
Känsla av ensamhet
För en tid sedan pratade jag med en av mina klienter, vi kan kalla henne Lisa, om hur hon nu börjat få ordning på stressen i sitt liv. Hur hon börjat säga nej, få till återhämtningen och börjat röra på sig.
– Men det är lustigt, sa Lisa, nu när jag börjar få lite mer balans i livet känner jag hur ensam jag är. Det är som att ensamheten bara poppat upp så där, nu på sista tiden.
Lisa har jobbat hemifrån sedan mars. För en tid sedan fick hon klart för sig att hennes företag beslutat att för lång tid framåt ha kvar direktivet om hemmaarbete i största möjligaste mån.
– Vad gör jag nu? frågade Lisa sig självt. Att inte fysiskt få träffa arbetskollegorna påverkar helt klart mig och mitt liv mer än jag trodde, summerar Lisa sina upplevelser så här långt under pandemin.
Rekordmånga anger psykisk ohälsa som orsak till sjukskrivning
Lisa är inte ensam. I en artikel i DN 24/9-20 säger Maria Steneskog Nyman som är beteendevetenskaplig rådgivare åt företagshälsovårdsföretaget Previa, att sjukskrivningarna ökar. Aldrig tidigare har Previa sett så många som anger psykisk ohälsa som orsak till sjukskrivningarna, en femdubbling från samma tid i fjol!
Huruvida ökningen av sjukskrivningarna beror på hemmaarbete eller att vi har en pandemi rullandes som gör att människor känner mindre trygghet och mer osäkerhet över hur framtiden ska utvecklas, går inte att säga just nu. Kanske är det en kombination. Det behövs mer forskning på detta område för att få bättre svar.
Den forskning som finns på hemmaarbete generellt pekar ofta på positiva effekter och en viss produktivitetsökning. Men den forskningen är gjort under helt andra förutsättningar. Det är tur att vi inte allt för ofta har en pandemi som tvingar oss att över en natt bygga om våra vardagsliv.
Vad prioriterar man?
Så vad gör vi om hemarbete, precis som för Lisa, kommer med negativa upplevelser och konsekvenser? Låt mig då börja med att säga att hemmaarbete har funnits länge och många rapporterar som nämnt många positiva upplevelser runt det. Detta sagt, få har tvingats till det över en natt pga en pandemi, så förutsättningarna är inte riktigt jämförbara.
Tänk på att:
Acceptera osäkerheten
Gör vardagen så lik den som fanns, så mycket det går
Bygg om arbetslivet utifrån de nya förutsättningarna
Det som kanske mest fick Lisa att känna ensamhet var när hon läste företagets nya policy om fortsatt hemarbete, kanske för all framtid. Då gick det upp för henne att det här inte var någon grej som skulle vara över vid årsskiftet. Lisa har nu att omorientera sig utifrån de nya förutsättningarna. Hon behöver acceptera att det inte kommer att se lika dant ut igen i hennes arbetsliv.
Alla människor får sin grundtrygghet och upplevelse av att ha kontroll utifrån ett tämligen förutsägbart vardagsliv. När som nu, allt kastas på ända, är det viktigt att så mycket det går ändå försöka återskapa de saker i vardagslivet som skänker oss trygghet. Vi behöver ett mått av förutsägbarhet och en känsla av att vi har koll på det som går att ha koll på.
Samtidigt som vi försöker göra vad vi kan för att vårt vardagsliv ska gå att känna igen behöver vi göra justeringar i hur vi tar oss an vårt arbete. Det är skillnad på att jobba hemifrån jämfört med att vara på en arbetsplats, de skillnaderna måste få finnas.
Vad kan jag göra?
Jobba med att acceptera osäkerheten som råder och vid vilken tidpunkt vi kan gå tillbaka till våra vardagsliv som vi kände dem före pandemins inträde. Många kommer säkert när de väl accepterat att det är som det är inte vilja gå tillbaks till det ”gamla” sättet att vara. Så brukar det nämligen vara.
Försök ha kontakt med din arbetsplats och kollegor på samma sätt som tidigare. Bestäm att ni hörs en viss tid för det vanliga fikarums-tugget, företagsskvallret och vad som hänt i övrigt. Brukar ni träffas utanför arbetstid, gör det nu också!
Det är skillnad på att vara hemma och jobba och på en arbetsplats. Försök inte få hemmet att bli som det är på jobbet. Risken är att du blir besviken. Gör istället nödvändiga ändringar i arbetssätt, rutiner och upplägg för att anpassa arbetet till de nya förutsättningarna. Våga tänka till här, hur ska jag kunna jobba så bra som möjligt i den här nya miljön?
Nyckeln är struktur
Precis som för Lisa kommer många att jobba hemifrån under lång tid framöver. Hur gör vi för att skilja ut vårt arbete från vårt privatliv, när nu båda finns i samma lokaler? Nyckeln är struktur, utan det blir det ofelbart sammanblandning. Arbetet måste tidsättas och schemaläggas precis som på arbetsplatsen, men i ännu större utsträckning nu.
På morgonen när jag sätter igång och arbetar måsta jag kunna gå in i min ”jobbubbla” med fasta rutiner och flöden. När jag är klar, kliver jag ur och blir mitt privata jag igen. Det låter enkelt, det är det inte. Men man får öva och du får testa dig fram till vad som funkar för dig. På något sätt måste det fås till.
Alla som vet med sig att de kommer jobba hemifrån under en längre tid framöver kan med fördel jobba med de här sakerna. Precis som Lisa. Och som många av er kommer att upptäcka, det gamla var inte alltid bättre. Nya möjligheter öppnar sig alltid när man gör förändringar, påtvingade eller ej.
Anders Tengström
Forskningschef
Leg. Psykolog
PhD, Associate Professor, KI
Bonzuns Stressprogram hjälper att skapa struktur i livet, för effekt både i arbetsliv och privatliv.