Många vill mäta sin julstress

I skrivande stund har nästan 2500 personer gått in på julstress.nu och där gjort ett kort vetenskapligt stresstest. Undersökningen avslutas efter jul, men utan att dra några förhastade slutsatser kan vi konstatera att stressnivån är väldigt hög.

Väldigt många, speciellt yngre och kvinnor, får höga poäng på testet. Det är allvarligt eftersom det betyder att många nu ligger i riskzonen för att drabbas av svåra och långsiktiga konsekvenser av sin stress. Det är vanligt att de som gör stresstestet förvånas av sina höga poäng. Stress har blivit normaliserat i dag vilket betyder att många inte inser att det är stress de lider av! Vi kopplar ofta inte ihop symtom som ont i huvudet eller nacken, yrsel eller förändringar i t.ex. minne, humör eller allmänt mående till stress. Börjar man titta lite på bakgrunden till sådana symtom är det väldigt ofta stress som är orsaken. Stress är också ofta inkörsporten till svårare problem med depression, sömnsvårigheter och ångest.

Att vara medveten om sin stress är viktigt, det är svårt att göra något åt den annars. Det finns alltså goda skäl till att göra ett sådant här test.

Tipsa gärna vänner och kollegor som du tror skulle ha nytta av att känna till sin egen stressnivå!

[addtoany]