Nutidens utmaning: Att leva är att välja hur ditt liv ska se ut

2018-01-29 | Bonzun Stress
En av vår tids utmaningar är att försöka hantera alla de valmöjligheter vi ställs inför varje dag, många gånger. Vi som är lite äldre minns en tid innan den digitala revolutionen, då vi gnällde vi på att det fanns för många olika sorters tandkräm att välja på i butikerna. Det var liksom onödigt och gjorde det bara svårt för oss att välja vilken tub vi skulle ha. Det räcker väl med en sort tyckte många, det är ju ändå samma sak. Lite visste vi vad som komma skulle.

Idag finns via de digitala kanalerna oändliga möjligheter för oss som människor att vara informerad om saker och se möjligheter som jag kan välja att lägga min tid, pengar, engagemang och kärlek på – det tar aldrig slut. Känslan är ständigt att det finns säkert något ännu bättre och än mer viktigt runt hörnet om jag bara fortsätter leta.

Frågan idag är inte om det finns några begränsningar utan vad jag ska välja. Utmaningen är att vi inte vet vad som är rätt att välja bland allt som är möjligt. Vi har liksom ingen kompass eller vägledning för att välja. Hur vet man att man väljer rätt? Om det var svårt att välja bland tandkrämstuberna förut, hur är det då inte nu? Är det ens möjligt att välja rätt bland allt som finns, hur gör man i sådant fall?

Faktum är att vi måste lära oss hur vi ska välja. Vi måste ha en strategi att sortera alla valmöjligheter efter. Strategin måste dessutom vara hållbar över tid så att jag inte bara väljer det som verkar roligast just i denna sekund bara för att välja något annat i nästa när jag får något annat i blicken.

För att det ska bli hållbart måste så klart strategin utgå från vad som är viktigt för mig, det som jag anser vara bärande i mitt liv – det som på något sätt är ”jag” i stort och i smått.

Men hur vet man vad ”jag” är vid varje given tidpunkt i livet? Jag som knappt kan bestämma mig för vad jag ska ha på mig idag.

Det finns inget givet svar till den frågan, mer än att säga att andra tider har haft sina utmaningar och det här är vår tids. Vill vi må bra måste vi veta vart vi vill att vårt liv ska ta vägen någonstans. Som alltid finns det inga genvägar att ta, jobbet måste göras av oss alla.

Bonzun har i sitt stressprogram tagit fram vad vi kallar livskompassen. Det är ett digitalt verktyg som hjälper dig att sortera för dig själv vad som är viktigt i ditt liv.

Livskompassen delar upp livet i fyra livsområden som i sin tur är uppdelade i mindre delar. För varje del är det din uppgift att tala om för dig själv hur viktig just den delen är i ditt liv. Du drar reglage fram och tillbaka för att ange graden av ”viktighet”.

För många kan det första gången man kommer i kontakt med livskompassen kännas som att allt är viktigt och man får en livskompass som är fylld till brädden med prioriterade områden. De flesta inser dock rätt snabbt att det inte kommer att fungera. Allting kan inte vara lika viktigt hela tiden, då krossar man sig själv med stress.

I stressprogrammet uppmanas du i varje session att titta över din livskompass och fråga dig själv, är det så här jag vill att mitt liv ska se ut.

Vi vet att det krävs mycket reflektion och övning att komma fram till vad jag anser vara viktigt i mitt liv och hur det ska återspeglas i mina handlingar. I livskompassen ger vi dig som användare möjligheten att öva och gradvis mejsla fram vilken riktning du vill att ditt liv ska gå i.

Livskompassen är ett bra verktyg för dig som känner att du kört fast i hjulspåren och behöver hitta nya. Den hjälper också dig som känner att du inte ännu har några hjulspår som livet rullar i och som behöver hitta vart hjulen ska få fäste så att livet kan börja färdas i en riktning som du väljer.

Anders Tengström
Forskningschef
Leg. Psykolog

[addtoany]