Låt oss ha en grön jul i år!

2016-11-08 | Bonzun

Låt oss ha en grön jul i år!

Första advent och Black Friday har redan passerat. Vi är nog många som känner att det inte är julfriden utan snarare är den årliga julstressen som knackar på dörren. Det är högt tempo på jobbet, kalendern är fulltecknad samtidigt som allt ska fixas och ordnas inför julen. Det som kanske ställer till mest med oreda i hjärnan är dock våra egna föreställningar om hur en bra jul ska se ut. Förväntningar som lätt övergår i ångest över allt vi inte hinner med och allt som kan gå fel. Det är inte så konstigt att ”julstress” är ett återkommande tema i media så här års. Tipsen brukar handla om att förbereda saker i god tid och att det är okej att köpa färdiggriljerad skinka. Det är bra tips men julstress är allvarligare än så och kan få långsiktiga konsekvenser. Det är välkänt att stress ligger bakom en avgörande del av de senaste årens kraftiga ökning av sjukfrånvaron. Stress är också inkörsport till problem med oro, ångest och nedstämdhet.

Har man en hög stressnivå redan nu är alltså decemberracet inte att leka med. Den ytterligare påfrestning som julen ofta innebär kan vara det som får bägaren att rinna över. Symtomen på stress kan vara nästan vad som helst, för en del börjar det med ont i huvudet och nacken medan andra blir rastlösa, okoncentrerade och glömmer sin bankomatkod. Kopplingen till stress är inte alltid uppenbar och många är inte medvetna om att det är stress som ligger bakom olika besvär.

Vi människor är tåliga varelser och klarar perioder av hög stress men en förutsättning är att det finns utrymme för återhämtning. De flesta brukar med hjälp av någon semesterdag eller kompledigt få en sammanhängande ledighet över jul och nyår men i år är det svårare. Kalendern ger oss minimalt antal lediga dagar och tiden för återhämtning kan bli kort. Direkt efter jul är det jobb igen.

Det är ingen hemlighet att många blir sjuka av sin stress i samband jul och andra perioder med hög belastning. Ett hållbart tips är att lära sig mer om hur vi kan förhålla oss till stressen så att den inte påverkar oss så mycket.  Jag uppmanar också både arbetsgivare och medarbetare att ta detta på allvar och försöka skapa utrymme för återhämtning. Den behövs!

Kampanjen Julstress.nu

Stress är troligen vår tids största hälsohot. Vi på Bonzun vill bidra till att ändra på detta. För att sätta ljuset på den ohälsosamma julstressen och få fler att agera för att förebygga skadliga stressnivåer startar vi nu julstress.nu. Här kan alla som vill göra vårt vetenskapliga stresstest. Det tar bara någon minut och man får direkt besked om sin nivå samt förslag på hur man kan gå vidare.

Ett första steg mot förändring är just att känna till sin egen stressnivå. Människor inser ofta inte att de lever med för hög stressnivå. Stress har blivit normaliserat och man kopplar inte ihop olika symtom med stress, men vi ser att många som gör testet ligger på en farligt hög stressnivå.

Kampanjen julstress.nu pågår till 31 december är öppen för alla som vill mäta sin stressnivå.  Sajten visar också den samlade stressnivån vecka för vecka.

Hjälp oss gärna att tipsa vänner och kollegor om julstress.nu. Låt inte december blir årets farligaste månad!

[addtoany]