Konsten att bryta en vana

2020-09-01 | Hälsa Stress
Att bryta invanda mönster och ändra sitt beteende är en av människans stora utmaningar. Man skulle kunna tro att de som tycker förändringar är bland det roligaste som finns borde tycka att det är lätt att ändra vanor. Men så enkelt är det inte.

Beteendeförändring är svårt – men det finns hjälp.

Att vissa inlärda beteenden har fått fäste i hjärnans struktur kan man i många fall se som en fördel då flera av dessa kan ha en direkt livsnödvändig uppgift; till exempel att vi kan cykla eller tugga vår mat. Dessvärre upprättar en människa även dåliga vanor. Vill vi ändra våra vanor behöver vi arbeta aktivt med att avstyra beteenden som vi märker börja bli vanemässiga. Men hur gör man detta?

Stegvis över tid

En sak är mycket central i beteendeförändring; nämligen tid. Det krävs att man kan motarbeta en vana över tid för att det ska ge effekt. Går man för snabbt fram och försöker ändra många vanor samtidigt är risken överhängande att man snart faller in i gamla beteendemönster igen. Därför brukar stegvisa förändringar, som hinner etableras ordentligt vara en bättre väg att gå. Att träning ger färdighet gäller alltså även här.

Ersätt en vana med en ny

Ett annat tips som kan underlätta beteendeförändring är att ersätta en vana med en annan. Så istället för att helt avbryta en vana kan det vara lönande att ersätta den med något annat. Då finns det mycket större chans att lyckas med att bryta ett vanemönster. För även en liten ny god vana kan få stora positiva effekter över tid. Detta tack vare följdeffekter som skapar ytterligare en liten vana och så vidare. Till slut har vi sedan fått till stånd en stor förändring.

Vill du ha hjälp?

Att bryta beteenden är svårt, och ibland kan man behöva hjälp att nå sitt mål. Bonzuns Stressprogram bygger på terapimetoden ACT (Acceptance Commitment Therapy) som är en effektiv forskningsbaserad metod för beteendeförändring. Programmet är uppbyggt i 8 steg och tar 8 veckor att genomföra. Men precis som vilket träningskort som helst kan du välja om du vill ha tillgång till programmet i 6 månader (2.300kr) eller 12 månader (3.900kr). Dessutom har vi möjlighet att erbjuda dig en egen PT, i form av en coach eller psykolog som följer dig genom programmet (4.900kr-5.900kr).

ERBJUDANDE i september månad: Stressprogrammet i 3 månader för 1.495kr https://evolve.bonzun.com/stressprogrammet/

Varmt välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om programmet på info@evolve.bonzun.com

Läs i tidigare blogginlägg om hur avsnitt 4 i Bonzuns program hjälper till att ta dig förbi det som hindrar dig att förändra något. Konsten att bryta en vana.

 

 

 

[addtoany]