Kommunikation – hur vi bygger och underhåller våra relationer

En viktig faktor för att skapa goda relationer är hur vi uttrycker oss och samspelar med andra människor. Hur vi bemöter varandra, särskilt vid svåra eller jobbiga samtal eller när vi är trötta, arga eller ledsna är av stor vikt för hur våra relationer utvecklas eller fortsätter fungera. Hur vi lyckas med allt detta styr i mångt och mycket hur bra eller dåligt vi trivs i våra relationer med andra människor.

Allt detta och mycket mer handlar session 7 om i Stressprogrammet.

Som exempel får du lära dig hur du ska bli bättre på att hantera konflikter. Är du en person som undviker konflikter genom att vara tyst, gå ifrån, hålla med den andre eller är du personen som är mer aggressiv, som skriker och hotar den andre eller kommer med anklagelser för att få som du vill.

I den här sessionen får du lära dig hur du kan vara lugn och tydlig i din kommunikation eftersom det ger ett bättre resultat. Det är när vi är lugna och tydliga, talar beskrivande, är avslappnade och har en normal samtalston som vi är effektivast i vår kommunikation.

 

I sessionen får du konkret välja en relation som antingen behöver lite underhåll eller en relation som du behöver reda ut. Du får via programmet fylla i ett antal förutsättningar och själv bygga fram en kommunikation som skulle kunna fungera för dig i detta specifika fall. Den här övningen kan du göra hur många gånger som helst för att täcka av dina viktiga relationer. Passa på att ta chansen att föra in nytt blod i dina relationer genom att ändra ditt sätt att kommunicera.

 

En av de saker som gör människor stressade är att vi inte säger nej i tillräckligt stor utsträckning. Vi kanske tror att vi inte har något val eller att människor kommer tycka illa om mig om jag inte säger ja till något fast jag kanske inte vill göra det som föreslås. Nästan alltid är den här typen av tankar felaktiga. Det är nästan alltid okey att säga nej om jag inte känner för att göra det som föreslås. Nyckeln här är att veta vad jag vill så att jag kan säga nej av rätt anledning, nämligen att du inte vill eller kan eftersom du prioriterar andra saker i ditt liv just nu.

Att inte säga nej fast vi kanske borde är ofta svårt eftersom vår rädsla att inte få bekräftelse, att inte missa något viktigt eller att bli lämnad ensam är starka drivkrafter hos de flesta människorna. Inte desto mindre måste vi lära oss det för vi behöver kunna det om det ska bli möjligt att leva ett liv i balans och gå i den riktning som vi valt för oss själva just nu.

Den här sessionen tycker många av våra användare är bland de bästa så missa inte den – du kommer garanterat att ha lärt dig något om dig själv och dina relationer när du är klar.

 

[addtoany]