5 frågor till Lena Ahlström - Ledarstudion

En bättre värld skapas av människor som förstår och berör varandra! Det menar Lena Ahlström som i sitt företag Ledarstudion tränat många framgångsrika ledare i näringslivet. Detta gör hon tillsammans med professionella coacher och etablerade skådespelare. Utgångspunkten för Ledarstudions koncept började när Lena som ung arbetade som påklädare på Stockholms Stadsteater. På teatern såg hon att många av våra främsta skådespelare är blyga, men de har metoderna att hantera det. När yrkeskarriären tog fart och Lena arbetade i olika chefspositioner insåg hon att dessa verktyg även skulle passa i företagsvärlden. Ledarstudion föddes, en plats som förenar behovet av tydlighet, självutveckling och ledarskap i näringslivet, med scenens verktyg för uttryck, närvaro och framförande. Bonzun fick möjligheten att ställa 5 frågor till Lena Ahlström. En intervjuserie där Bonzun möter människor från olika branscher för att lära sig mer om hälsa, arbetsmiljö och stress.  

Kommunikation – en nyckel för god arbetsmiljö

1.     På Ledarstudion pratar ni om vikten av ett synligt och kommunikativt ledarskap för att nå framgångsrika organisationer och en bra arbetsmiljö. Hur hänger det ihop?

Alla organisationer bygger sitt främsta värde genom de mjuka tillgångarna och då tänker jag på kulturen, värderingar, processer, image, relationer, trygghet, öppenhet. Ja listan kan göras lång  och de skapas bara av ett inspirerande ledarskap som har hög kommunikationsförmåga

 

2.    Om du kort skulle beskriva vad som kännetecknar en ledare med god kommunikativ förmåga, hur skulle det se ut? Och tycker du att det har förändrats något under pandemin, när mycket kommunikation sker via digitala plattformar?

De främsta egenskaperna handlar om  att vara lyhörd och uttrycksfull. En god kommunikatör är närvarande och angelägen, de vill något och vet varför. De har hög autencitet, är äkta och vågar både vara modiga och sårbara.

Den digitala perioden har lett till att människor bara kommunicerar på en saknivå. De informerar, en i taget och har tappat dynamiken i  ett samtal i  det fysiska rummet. Där ser människor i ögonvrån vad som händer och kan läsa av andras kroppsspråk och nyanser.  Det går inte i  det digital rummet.

Här måste man behärska verktygen för att gå från Saknivån till Kommunikationsnivån och Relationsnivån. Då kan det uppstå dynamik.

3.     Utifrån ditt perspektiv och dina erfarenheter- hur ser det ut med ledarskapet ute i våra svenska företag generellt?

Fler ledare än man tror har inte gjort jobbet att ta redan på vem de är. Vilka värderingar som  driver dem och hur deras kommunikationsstil skiljer sig från sina kollegors. Om de nu känner till sin egen?

Många ledare har talängslan (scenskräck)  och har i  sina uppdrag förstått att de måste vara synliga men gömmer sig bakom sina specialistuppgifter.

Men det finns fantastiska ledare också  som  ser andra, som är omtänksamma och leder andra genom att leda sig själv.

 

4.     På Ledarstudion betonar ni att man som ledare hela tiden måste träna på sitt ledarskap – hur gör man det och varför är det viktigt?

Man säkerställer att de varje dag hittar, vad vi kallar sina V´n. De vet vem de möter, vem de själva är i de relationerna, vad de vill och varför de vill det.  De behöver energi och avspänning och det ska göras varje dag, precis som  att borsta tänderna.

 

5.     Du är entreprenör och driver ett framgångsrikt företag, vad gör du för att hinna med alla åtaganden och samtidigt hitta tid för återhämtning?

Jag tänker mycket på  att träna, det senaste året har jag tagit steg inom paddel vilket är en träningsform som ger relationer, resultat och samtidigt är väl den enda vuxensporten där man på  ett enkelt sätt kan tävla och ha roligt.  Skapa samverkan och uppskattning för varandra.

Jag äter nyttigt och unnar mig nåt gott på  helgerna.

Jag läser mycket och inspireras av film och teater.

Och så älskar jag mitt jobb och mina kollegors arbete där jag kan se hur människor växer och utmanar sin rädslor och tillkortakommanden.

 

Vill du läsa mer om Ledarstudions spännande arbete klicka här

Vill du också förebygga stress och skapa en bra arbetsmiljö? se vad Bonzun kan erbjuda

Kommunikation – en nyckel för god arbetsmiljö

[addtoany]