Ja, man kan arbeta ihjäl sig – hur är det ens möjligt?

Det japanska ordet karõshi kanske låter som en bättre sushirätt, men är i själva verket ett av de japanska ord vi verkligen inte vill ta i vår mun. Karõshi är det japanska ordet för ”jobba ihjäl sig”. Det säger väl en hel del om sakernas tillstånd när en kultur måste ha ett särskilt verb för att beskriva ett beteende där människor arbetar sig till döds. Nu har karõshi aktualiserats igen när japanska myndigheter nyligen släppte sin rapport om Miwo Sado som jobbade åt japanska motsvarigheten till SVT och som för några år sedan dog av hjärtfel, 31 år gammal. Hon hade jobbat 139 timmars övertid på en månad och bara varit ledig två dagar den månaden. Japanska myndigheter rapporterar också den skrämmande siffran att 1 av 5 japanska arbetare riskerar att drabbas av karõshi.

Att dö av hjärtfel 31 år gammal pga extrem stressbelastning är så klart ovanligt, även i Japan, och kan inte sägas vara det vanliga sättet som karõshi tar sig uttryck. Mycket vanligare är självmord som utlösts av depressioner och olika missbruksbeteenden, som i sin tur är vanliga symtom på stress och bristande återhämtning. Just ökningen av självmord och död i överdoser förklarar varför medellivslängden i vissa amerikanska counties (län) för första gången sedan man började mäta nu sjunker.

Man kan med rätta fråga sig hur människor kan hamna i en situation där jobbet och kulturen runt arbetet gör att människokroppen helt enkelt dör som en följd av den belastning den utsätts för. Svaret är faktiskt enklare än de flesta anar. Det beror på våra tankar. Den japanska kulturen må tillhöra den mer extrema men i hela västvärlden finns kulturella föreställningar om vad ”arbete” innebär och vad en ”prestation” är för något och hur ”prestationer” vägs mot varandra. De kulturella föreställningar vi växer upp med kommer helt naturligt att påverka hur vi formulerar våra tankar om arbete och prestationer. Faktum är att det går djupare än så, vår identitet och hur vi uppfattar oss själva och andra styrs av den kultur vi badat i sedan barnsben.

Vi kan bara konstatera att den japanska kulturen, men även vår, med sitt extrema jobbetos kopplat med övriga krav på den moderna människan gör att människors tankar om vad som måste göras, hinnas med och presteras i förfärande hög grad gör att man dör i förtid, mår fysiskt och psykiskt dåligt och verkligen inte når sin personliga potential på grund av all stress. Som så många gånger förut får vi sammanfatta med att våra tankar kan döda våra kroppar. Och som vi just konstaterade, våra tankar formas av den kultur vi lever i.

Sålunda, det är nu hög tid att jobba med att förändra vår kultur och syn på arbete och vad en prestation är för något. Om vi inte gör det blir det snart aktuellt med ett svenskt ord för karõshi.

Anders Tengström, Forskningschef Bonzun

[addtoany]

Dramatisk ökning av stressrelaterade sjukskrivningar

2017-10-06

Att dö av hjärtfel 31 år gammal pga extrem stressbelastning är så klart ovanligt, även i Japan, och kan inte sägas vara...

Läs mer

Hållbarhet på riktigt

2017-10-06

Att dö av hjärtfel 31 år gammal pga extrem stressbelastning är så klart ovanligt, även i Japan, och kan inte sägas vara...

Läs mer