Julen är rörelsens tid

2019-12-18 | Hälsa Stress
December är som alla vet en av de tuffaste månaderna på året för många vuxna. Det är mycket som ska ordnas med inför jul och nyår. Julmånaden är en prestationens 31 dagar, ett maratonlopp som testar vår uthållighet till mångas gräns.

Välmenande tips blir lätt ännu en prestation

Traditionella antistresstips i juletid finns det gott om, allt för många för att ens börja räkna upp här. Kanske är det så, givet att det är samma stress varje år, att människor inte följer alla goda råd som man kan läsa i den här typen av nyhetsbrev, i tidningar eller bloggar. Det blir nog helt enkelt lite för mycket av det goda. Rena julklappslavinen med antistress-råd. Vem klarar egentligen av att följa alla dessa välmenande tips?

Det blir lätt en ytterligare prestation som ska genomföras.

När det är mycket att göra, kan man kanske bara klämma in en sak eller prestation för att minska stressen och hålla näsan över julgröten. Frågan är då, vad skulle det kunna vara för en enda sak som vi ska ta till oss i floden av julefridsråd? Vad är det för aktivitet som har bäst potential att minska vår stress och få oss att må bra och i någorlunda balans?

 

Ett enda råd från oss på Bonzun

Vårt råd till alla julfirare blir att ge sig själv löftet att varje dag under julfirandet komma ut en stund och röra på sig. En promenad. Det är lätt hänt att man blir sittandes inomhus på julen och mörkret gör det inte direkt roligare att ta sig ut.

Men rörelse är både det enklaste och många gånger det bästa sättet att skapa välmående hos en människa. Kroppen mår bra av rörelse! Våra tankar vandrar iväg till andra saker än alla de prestationer som ska till. Promenaden blir en paus och en vila från allt som är rött och vitt och förknippas med bokstäverna j, u och l.

Promenader är fantastiska för att få återhämtning och vila. Se till att varje ledig dag under jul och nyår, oavsett väder, komma ut minst 30 min och promenera. Det är ingen prestation som ska bränna kalorier efter julskinksfrossan. Det är stilla promenader där fokus är på att vara här och nu. Njuta av lugnet och stillheten som finns där ute och som är för dig att upptäcka och insupa.

Du kommer finna det ytterst vilsamt att innan sänggående på julafton ta en stillsam promenad efter en hektisk dag. I promenaden rinner dagen av dig och när du väl lägger dig somnar du gott i tankarna som summerar dagen.

God Jul och Gott Nytt År önskar vännerna på Bonzun/

Anders Tengström

Forskningschef

Leg. Psykolog

PhD, Associate Professor, KI

[addtoany]