5 frågor till äventyraren Aron Anderson

Aron Anderson, äventyrare, föreläsare och inspiratör, är en av Sveriges mest anlitade föreläsare. Hans motivationsföreläsningar som handlar om hur man kan nå sina mål och maximera sin potential har inspirerat många av landets största och mest framgångsrika företag och organisationer. Och visst har han utmanat sig själv; bland annat var han den första person någonsin att nå toppen på Kebnekaise i rullstol. Han pratar bland annat om vikten om att byta perspektiv på situationen och tanken. Bonzun har fått möjligheten att ställa 5 frågor till Aron. En intervjuserie där Bonzun möter inspirerande människor från olika områden för att lära sig mer om hälsa, arbetsmiljö och stress.

1.     Du är bland annat en framgångsrik äventyrare som genomfört extremt fysiskt krävande resor. Hur tänker du för att orka hela vägen in i mål när kroppen bara vill stanna?

Jag skulle säga att jag har tre huvudknep för att orka genomföra några av mina mest utmanande aktiviteter.

1.      Jag försöker byta perspektiv på situationen och tanken.

Till exempel när jag simmade på Ålands hav och det var jobbigt kunde jag börja tänka på att detta var mitt arbete och att jag hade förmånen att få göra något så speciellt ”en dag på jobbet”. Ett annat exempel är när jag har gjort insamlingar för Barncancerfonden; då kunde jag tänka att min tillfälliga kroppsliga smärta inte var någonting jämfört med hur de cancersjuka barnen kämpar.

2.    Jag bukar sätta upp mikromål.

Jag uppmanar mig själv att t ex orka ”bara till nästa lyktstolpe”, eller ”bara en minut till”

3.     Jag påminner mig om mitt varför.

Att kunna tänka varför jag gör någonting, att det finns en större mening med det jag gör – det brukar ge mig energi att orka när det känns utmanande.

2.     Hur vänder man motgångar till medgångar? Hur gör du för att zooma ut och kunna byta perspektiv?

Jag tror att en viktig nyckel är hur man ser på motgången. Om man klarar av att tänka att den kan ge mig ny kunskap och att jag kan lära mig något så hjälper det ofta. Att vara tacksam för det man har gör oss gott. Ibland tänker jag att jag bara är en liten kugge i en mycket större helhet och plötsligt känns problemen inte lika stora.

3.      I dina äventyr och din träning arbetar ni mycket med teamwork. Vad skulle du säga är det viktigaste i receptet för ett bra teamwork?

Att finnas där för varandra som team och förstå att alla fyller en funktion. Alla i ett team kan bidra med något. I längden är det oerhört värdefullt att förstå varandras styrkor och svagheter, men också att man trots sina olikheter drar åt samma håll. Därför är det viktigt att ha ett gemensamt mål som alla är överens om- det ger energi.

4.     Du pratar i dina numera digitala föreläsningar om hur vi kan hitta inspiration, motivation och drivkraft just nu. Vad gör du för att hitta detta i din vardag idag?

Med en pågående pandemi kan det vara svårt med energinivån. Men om vi kan hitta de saker i vardagen som är bra och fokusera på dem blir det lättare. Blir vi för fokuserade på det som känns jobbigt finns risken att det växer till ett större problem. Så jag försöker aktivt fokusera på det som för mig är positivt och det jag uppskattar just nu.

5.     Du har ett fullspäckat schema med träning, äventyr, föreläsningar och ett privatliv på det. Vad är dina bästa tips för att hitta en balans och skapa tid för återhämtning?

Jag är inte alltid så duktig på att hålla balans, ibland har jag nog varit nära gränsen för vad jag klarar. Men genom att vara medveten om vikten av återhämtning och närvarande till relationen energi ut och energi in så hamnar jag ändå ganska rätt i min livsbalans. Mitt allra bästa verktyg är nog min Oura ring som håller koll på hur min kropp mår.

 

 

Vill ditt företag anlita Aron Anderson för en föreläsning, eller vill du läsa mer om Arons äventyr – här är länk till hans hemsida

Är du också intresserad av att veta mer om Oura-ringen – Du kan beställa den här via Bonzuns samarbetspartner Fysiotest

Vill du veta mer vad Bonzun kan erbjuda dig som arbetsgivare klicka här

eller vill du bli bättre på att leda dig själv – läs mer om och prova vårt digitala Stressprogram ett program som hjälper dig till ökad balans och möjlighet att byta perspektiv på situationen och tanken.

 

[addtoany]