Hur gör jag en förändring på riktigt?

Behovet av en förändring börjar nästan alltid med en känsla. Känslan är ofta, men inte alltid, negativ till sin karaktär, tex jag känner att jag inte räcker till eller det känns som jag tappat kontrollen.

Problemet med känslor är att de tenderar att vara generella och svepande, jag känner på ett sätt inför det mesta i livet just när känslan sköljer över mig. Känslan färgar hela mitt medvetande.

Om vi liknar en känsla vid en termometer så förstår vi att den bara mäter hur vi mår just nu. Den säger ingenting om orsaken till att vi mår som vi gör och den anger inte heller hur vi ska kunna må bättre.

Ska man lösa problem och göra förändringar i livet kan man inte bara gå på en svepande känsla, man måste bli mer specifik och konkret. Med känslan i botten ska du börja tänka och analysera för att komma fram till vad problemet är och så småningom ska du börja fundera på hur en konkret lösning på problemet ska se ut.

I session fyra i stressprogrammet är målet att du i en serie av steg går från en allmän känsla över något som du tycker är jobbigt via en analys till en specifik lösning på en konkret utmaning.

Ett exempel kan vara – från känslan – ”jag känner mig otillräcklig” via analysen ”jag hinner inte fokusera på de jag gör då jag blir avbruten hela tiden” till lösningen ”ge mina medarbetare fasta tider att träffa mig på”

Första gången du gör den här övningen är det kanske inte så lätt att ringa in problem och hitta lösningar. Men efter att ha gjort den några gånger utifrån olika utmaningar kommer du bli skicklig och snabb på att hitta konkreta lösningar på vardagsproblem som stressar dig eller för den delen jobbiga tankar och känslor som drar ned dig.

Anders Tengström
Forskningschef

[addtoany]