Stresshantering i grupp för socialsekreterare

Kontakta Maria för mer information
070 450 88 98maria.kullman@papilly.comChatDigital Stresshantering i grupp för socialsekreterare
Den digitala kursen Stresshantering i grupp, är vårt program för att hjälpa dig som behöver nya och smartare verktyg för att hantera vardagen. Stöd från medlemmarna i en liten sluten grupp kombinerat med handledning av vår psykolog är mycket effektivt för att minska höga stressnivåer.
Att leva med stressymptom är jobbigt. Du känner inte igen dig själv längre. Det som förut gick på rutin klarar du knappt längre. Hur har det blivit så? Vad kan du göra åt det? Stressymptomen måste bort, annars fungerar inte livet. I detta program arbetare självständigt i Bonzuns digitala Stressprogram varvat med fem tillfällen där vi i en liten sluten grupp, lär av varandra och hjälps åt att ta fram nya strategier.
Mål
Du lär dig allt som är viktigt om stress – varför du drabbats, hur du behandlar stressymptomen och vilka verktyg du behöver för att hantera din stress på ett bra sätt och hitta balans i livet. Målet är att du ska knäcka din egen antistress-kod.
Metod
Utgångspunkten i kursen är Bonzuns digitala Stressprogram och gruppträffarna sker via internet med handledning av psykolog Anders Tengström. Under kursen kommer deltagarna självständigt arbeta med det interaktiva Stressprogrammet som är uppbyggt i 8 steg. Mellan de olika sessionerna sker fem digitala gruppmöten om vardera 90 minuter, där deltagarna får möjlighet att reflektera och diskutera tillsammans för att dela erfarenheterna av stress och stresshantering. Kursen kostar 4.900kr (ex. moms) och pågår under 8 veckor.
Vi arbetar i små slutna grupper med 5-10 deltagare. Metoden är i huvudsak KBT/ACT där man genom programmet och kursdeltagarnas egna exempel arbetar för att träna in nya färdigheter och utveckla hållbara levnadsmönster.
Målgrupp
Stresshantering i grupp vänder sig till dig som är socialsekreterare eller inom liknande område. Du känner av stressymptom, stora eller små. Ditt vardagsliv är påverkat och du inser att det inte kan fortsätta så här.
Forskning
Studier på liknade upplägg med samtalsgrupper där det finns en tydlig igenkänning utöver stressproblematiken har visat:
-
Deltagarna uppskattar att få dela sina erfarenheter.
-
Gruppen ger stöd och bidrar till en känsla av solidaritet. Man inser att man inte är ensam i sin situation.
-
Lättare att hantera sina problem när likasinnade satt ord på problemen.
-
Grupperna ger möjlighet till reflektion. Deltagarna beskriver att de lärt sig mer om stress i allmänhet och att de fått ökade kunskaper om sina egna problem och resurser.
Vad tidigare gruppdeltagare sagt om kursen Stresshantering i grupp
“Bonzuns Stresshanteringskurs med Anders Tengström gav mig många verktyg för att kunna hantera stressen, både i arbetslivet och privat. Formatet med små grupper fungerade utmärkt då olika problemställningar och -lösningar togs upp och det gavs mycket utrymme för varje individ. Vi kunde alla lära av varandras unika situationer. Blev styrkt att ta tag i ändringar som behövdes i mitt liv.” Johanna 52 år
“Anders var en oauktoritär ledare, han var kännande, lyssnande, uppmuntrande och hade glimten i ögat. Under hans ledning kändes det som kurstillfällen formades efter våra behov trotts att vi säkerligen följde kursens uppbyggnad.
Det hände stora förändringar i mångas liv, visade det sig vid sista mötet. Man vågade göra förändringar som man hade funderat på. Det var tack vare kursen, all stöd som vi fick av Anders och av varandra. Just det här var Anders bra på, att han fick oss att fungera så bra som grupp. Om jag kommer att behöva vägledning i framtiden kommer jag att kontakta Anders.” Birgitta 58 år
Kursledare: Anders Tengström är legitimerad psykolog och docent i psykologi vid Karolinska Institutet. Han har under de senaste 15 åren lett kliniskt inriktad forskning rörande psykisk ohälsa, missbruk och sociala problem. Anders ansvarar för Bonzuns antistress-program samt håller själv i individuella samtal och grupper som arbetar mot stressrelaterad ohälsa.
Tankarna rusar i huvudet. Jag är överallt och ingenstans. Humöret pendlar och minnet sviker. Jag är så trött, men kan ändå inte sova. Vad är det som händer i mitt liv?
Villkor
Kursen kan om- eller avbokas kostnadsfritt fram till fyra veckor före kursstart. Därefter debiteras hela kostnaden. Fakturering sker innan kursstart. Betalningsvillkor 30 dagar. Bonzun förbehåller sig rätten att av- eller omboka utbildningar på grund av för få deltagare.
Fysioterapi som komplement till stresshantering i grupp
Stresshantering i grupp kan kompletteras med åtta besök hos vår meriterade fysioterapeut Anna Frohm. Att arbeta tillsammans med en fysioterapeut har visat sig effektivt vid stressrelaterad ohälsa. Du får hjälp att stärka din hälsa i allmänhet och skapa en extra stor buffert mot stress.
Vid första besöket sker en kroppscreening kombinerad med ett samtal där du och Anna går igenom vad som begränsar dig och vilka åkommor som finns idag. Därefter beskriver hon vilka är de troliga orsakerna är till varför du upplever som du gör. Du får en större kunskap om hur din kropp fungerar vilket ger dig en ökad känsla av kontroll och förståelse som i sin tur kan minska oro och smärta. Du får också mer motivation att ta hand om din kropp.
Fysisk aktivitet har många positiva effekter vid stressrelaterad ohälsa och är en viktig komponent för en hälsosammare livsstil. Målet med rätt träning hos vår fysioterapeut är:
- Få bort fysisk smärta.
- Få dig starkare och stabilare, både psykiskt och fysiskt.
- Öka din motion och kondition.
- Lära dig att slappna av.
- Bli snällare mot din kropp genom ökad medvetenhet och kunskap.
Forskning visar att vi blir smartare av fysisk aktivitet eftersom proteiner frigörs och blir ”gödningsmedel” för hjärnan. Aktiviteten i prefrontala barken i hjärnan ökar genom styrketräning vilket leder till att vi kan lösa problem och förstå komplexa tankar. Genom konditionsträning ökar aktiviteten i hippocampus vilket leder till att nya hjärnceller bildas. Vi förbättrar vårt minne och ökar vår koncentration, simultankapacitet och kreativitet. Avslappning/yoga/andning är också viktiga verktyg vid stressrelaterade problem. Genom att använda dessa lär du dig sänka spänningsnivån i kroppen. Du får en bättre kroppskännedom och kan börja reflektera över kroppens signaler. Du får också en bättre förmåga att fokusera och din koncentration blir skarpare. Du lär dig att ta nödvändiga pauser under dagen och din andning kommer att förbättras på lång sikt.
Anna Frohm
Leg Fysioterapeut, PhD
Specialist i Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin
Pris: Samma avgifter som hos besök inom Landstinget. Frikort/högkostnadskort gäller. Tid som bokas utöver detta (45 min/vecka) så är priset 1250 kr/tim.
Förändringarna sker redan inom 21 dagar och efter 90 dagar har man brutit dåliga mönster och vanor.
Vår filosofi
ACT, Acceptance and Commitment Therapy
ACT är en utveckling av kognitiv beteendeterapi (KBT) och uttalas ”ACT” som i engelskans handla eller agera. För att våra strävanden i livet ska kännas meningsfulla måste vi veta vart vi är på väg. Inom ACT poängteras betydelsen av att ”agera” utifrån sina övertygelser och värderingar. Vi måste välja vår väg för att kunna må bra och fokusera vår energi på sådant som är betydelsefullt för oss på riktigt.
Målet med ACT som terapeutisk metod är att hjälpa människor att leva ett så rikt och innehållsrikt liv som möjligt. Vägen dit är inte att bli ”botad” från sina symptom när man mår psykiskt dåligt, för det går inte. Istället ska man acceptera de förutsättningar som finns och utifrån den verkligheten säga till sig själv: ”Jag kanske mår dåligt, men jag vill fortfarande uppnå något särskilt eller göra det här. Genom att acceptera mina förutsättningar kan jag fokusera på det som jag vill göra istället för det som känns jobbigt.”
Till skillnad mot klassisk KBT, där man anser att tankar-känslor-handlingar hänger ihop och är varandras konsekvenser, betraktar man inom ACT dessa företeelser som separata och möjliga att manipulera för att öka det personliga välbefinnandet. Som en följd av synen på tankar-känslor-handlingar betonas alltid individens möjlighet att välja. Ingenting är givet när det gäller hur man mår eller de egna känslorna, mycket går att förändra för att man ska kunna leva det liv man strävar efter. Inom ACT är man därför inriktade på att lära människor att tankar och känslor inte automatiskt leder fram till att man mår på ett visst sätt eller agerar på ett särskilt vis.
ACT är en vidareutveckling av KBT (kognitiv beteendeterapi). Båda terapiformerna har samma utgångspunkt, nämligen att våra beteenden är inlärda och kan läras om.
Vi hjälper dig hitta rätt metod
Har du frågor om stress eller behöver vägledning med att hitta rätt behandling är du varmt välkommen att kontakta oss.