Gör rätt saker för dig själv

2021-03-30 | Bonzun Hälsa
Psykolog Anders Tengström är en av dem som varit med och utvecklat Stressprogrammet. Här bloggar han om vikten av att göra rätt saker för sig själv, och vem som kan ha nytta av Bonzuns digitala program.

Utvecklingen har gått framåt

Det har gått framåt genom tiderna. Samhällen har utvecklats. Genom att specialisera oss och utbilda oss längre har vi nått tekniska framsteg som ingen trodde var möjliga. Våra liv har förändrats i grunden mot för bara 100 år sedan.

Den tekniska utvecklingen har gett oss två saker. Tid och kraft hos individen. Nu har vi tiden, orken och ekonomiska resurser att utveckla oss själva som människor.

Kanske märks den nya trenden bäst genom att ord som att ”må bra”, ”ha balans” och ”hållbart” används av allt fler som viktiga ledord för hur man bestämmer sig för att utveckla sina liv.

Om frågan för människor för hundra år sedan var hur undviker jag svält, är frågorna idag mer i stil med, vad vill jag att mitt liv ska handla om, vad innebär lycka för mig och hur ser jag till att det jag gör inte påverkar miljö och människor på sätt som inte hållbara.

Helt klart andra utmaningar än för hundra år sedan. Nu är frågan hur gör man för att svara på de här frågorna?

Hjälp på vägen

Vi kan rakt av avfärda alla former av konsumtion för att få svaren. Vi kan också avfärda alla former av aktiviteter som säger att ”om du gör så här så blir du lycklig”

Det rätt självklara men också ganska jobbiga svaret är att du måste utveckla dig själv. Det är du som ensam måste ge dig ut på en resa och söka svaren.

När man ska ge sig ut i det okända kan det vara bra att ha med sig något som kan hjälpa en på vägen. Det kan vara en karta, det kan vara verktyg och bra att ha saker som kanske kan behövas. Det är smart att ta med sig så mycket man kan bära, du vet aldrig vad du hamnar någonstans eller hur resan kommer att se ut.

Verktyg för livets resa

Bonzuns stressprogram är packat med verktyg för dig som ska ut på din resa och söka svaren på dina frågor. Faktum är att alla oavsett hur mycket stress man upplever får med sig verktyg och kunskaper som kommer hjälpa dig. Du får en ledstång att hålla dig i på resan, vart ledstången leder är det dock du som bestämmer.

Här är några av de situationer som du som människa kan hamna i och där du skulle ha stor nytta av Bonzuns program:

– Du som har försökt att konsumera dig till lycka och en känsla av sammanhang. Det kan vara saker som du köper eller upplevelser du använder för att försöka skapa mening.

– Du som känner en inre otillfredsställelse med dig själv och ditt liv, hur det ser ut och hur du tänker om dig själv i framtiden.

–  Du som sökt mening och sammanhang i olika former av förutbestämda aktiviteter som säger sig hjälpa människor med att må bättre och där du inte känner att det gett dig det du behövt.

– Du som kämpat dig igenom utmaningar i livet och nu känner att du behöver hitta nya sätt hos dig själv för att inte hamna där igen.

– Du som är nyfiken på resan i sig och vill se vad som finns på andra sidan kullen.

Varmt välkommen till Bonzuns digitala program!

Anders Tengström

Forskningschef

Leg. Psykolog

PhD, Associate Professor, KI

Just nu kan du prova 10 dagar utan kostnad, du hinner gå igenom de två första stegen klicka här för att starta.

 

 

[addtoany]