Få en smartare arbetsplats genom att fika

2019-11-18 | Okategoriserade
Bonzuns Forskningschef Anders Tengström tycker att den svenska kafferasten är en av de mer geniala arbetsmiljöåtgärder som finns för att förbättra den psykosociala hälsan på arbetsplatsen.

Att stressa i vardagen innebär nästan alltid att vi tänker på saker som ska hända i framtiden. Det är tankar som, ”jag måste fixa det där”, ”jag får inte glömma att”, ” hur ska det gå med det?” osv. Faktum är att vår upplevelse av stress nästan alltid är förknippad med saker som ännu inte har inträffat.

Det är inget konstigt att det är så, då just stress och vår stressrespons är till för att göra oss beredda för framtida prestationer. Allt detta är helt naturligt och inget konstigt. Stressupplevelsen hjälper oss att fokusera och ger oss energi till att prestera alla dessa saker som vi ska klara av varje dag.

Men det som är en gåva till oss för att ordna med våra liv, kan också bli en belastning. Om våra krav på oss själva om framtida prestationer blir för stora, kommer vår stressupplevelse bli konstant. Jag får aldrig vila eftersom jag hela tiden tänker på nya, framtida prestationer. Varje sådan tanke drar igång vår stressupplevelse. Men nu är det konkret så att ingen människa klarar av att vara i ett konstant stresstillstånd.

Det är när det blir så som våra kroppar börjar skicka signaler om att de inte orkar. Vi kallar det stressymptom och vi ignorerar oftast dem och tror att de går över av sig självt. Det kan vara sömnstörningar, humörsvängningar, problem med minnet och ångestupplevelser.

Problemet är att de inte försvinner av sig självt. Vi måste lyssna på signalerna och ge oss själva återhämtning, annars blir det bara värre.

Vikten av återhämtning

Återhämtning tror många bara handlar om att sova på natten, då vi får vila efter dagens värv och all stress som fyller våra liv. Men så enkelt är det inte och det är faktiskt inte heller tillräckligt om vi lever i en tillvaro med stress och ständiga prestationer.

Vi behöver återhämtning och vila också under vår vakna tid för att orka med. Vi behöver släppa våra framtidstankar på prestationer som drar igång vår stress och vi behöver vila från den där gnagande oron över att inte hinna med eller kunna klara av.

På arbetsplatsen behöver medarbetarna ta raster. Men en rast är inte när du går till kaffeautomaten och hämtar kaffe och sen direkt tillbaka till arbetsplatsen, med huvudet fyllt av problem som ska lösas. Nä, det är ingen återhämtning.

Återhämtning är när du kliver ur prestationsbubblan och fokuserar ditt inre på något annat än prestationer. Det är stunden då du lyfter blicken och tomt stirrar ut genom fönstret eller när reser dig upp och går iväg för att röra på dig en stund, med sinnet vänt mot någon trevligt och positivt, som inte är jobb och prestationer.

Det är bara när vi tar dessa korta pauser som våra kroppar får vila från stressupplevelsen.

Återhämtning ökar produktiviteten

På svenska arbetsplatser finns en tradition sedan länge att vi fikar tillsammans på för- och eftermiddagarna. På många håll är den traditionen på väg att försvinna, då ”kulturen” på företaget inte längre är sådant, eller att medarbetarna inte tycker att man hinner sitta i femton minuter, utan att jobba.

Det är trist och lite dåligt att det blivit så. För den svenska kafferasten är en av de mer geniala arbetsmiljöinterventioner som kommits på för att förbättra den psykosociala hälsan på arbetsplatsen.

När vi lämnar våra arbetsplatser för att fika tillsammans går vi ur vår arbetsbubbla och får vila en stund. Vi delar gemensamt olika saker som jag och mina kollegor pratar om, det är dåliga tv-serier, barnbarn osv. Få är intresserade av vad som faktiskt sägs, men vi lyssnar och deltar lika fullt. Och just detta är hela poängen. När vi gemensamt delar en stund tillsammans där alla aktivt fokuserar på något annat än jobb och prestationer, får alla vila och återhämta sig.

Den svenska fikaritualen på våra arbetsplatser är verkligen en genialisk metod för att få kollektiv återhämtning i arbetsgrupperna.

Alla chefer och arbetsledare som är smarta förstår att återhämtning ökar produktiviteten*  och ser aktivt till att fikarasterna blir av, oavsett hur mycket det är att göra.

För dig som är medarbetare, se till att ta dina fikaraster. Delta, prata om allt möjligt som inte är jobb, bidra till att du och gruppen får lämna arbetsbubblan en stund. Ni alla behöver det och ni kommer må lite bättre och vara mer på alerten, när ni sen går tillbaka till prestationsbubblan.

Anders Tengström

Forskningschef

Leg. Psykolog

PhD, Associate Professor, KI

*en stressad medarbetare tappar upp till 38% av sin prestationsnivå (Arbetsmiljöverket)

[addtoany]