Det är biologin, stupid!
Att ha högt tempo har ansetts vara idealet, både hemma och på jobbet. Fara fram som en virvelvind med mobilen i fickan. Men hjärnan vill inte ha det så. Vi är inte är skapta för ständiga stimuli och strömmar av information till hjärnan som vi utsätter oss för idag. Vi har glömt bort hur man gör ingenting. Men nu börjar kanske idealen svänga. Och det går att lära sig att både slappna av och fokusera igen – disciplin och ett jävlar anamma är lösningen.Det räcker nu!
Nu får faktiskt vår period av barnsjukdomar runt vårt mobilbeteende vara över. Det var roligt att vara fastklistrad ett tag men det gav ju inte så mycket. Snarare tvärtom faktiskt. Det blev bara skärmen till slut. Förbaskat uppstressande, uppvarvande och en lätt känsla av att aldrig hinna i fatt sådant jag borde läsa, göra, kolla upp, boka, uppleva, fixa och köpa. Barnens grejer, mina grejer, jobbets grejer… ända ner i sängen på kvällarna. Puh!
Räkna fokuserade och singletaskande stunder
Jag hade tänkt att stapla upp ett antal strategier du skulle kunna utveckla för att vinna tillbaka ditt fokus, intellekt och avslappning. Men du kan mycket av det egentligen. Istället vill jag be dig göra en räkneövning som varar i en vecka. Den går ut på att räkna antalet fokuserade och singletaskande stunder.
Skriv ner tre saker för varje tillfälle:
· vad du gjort
· hur lång tid du gjorde det
· var du var någonstans
Ungefär såhär:
”Skrev ett worddokument om ett ämne i 43 minuter i en fåtölj efter ett möte och kollade inte på telefonen en enda gång.”
”Lagade maten utan att avvika – det tog 51 minuter och jag stod bredvid spisen och tittade medan pastavattnet kokade upp”
”Jag satte mig ner vid köksbordet och lyssnade enbart på dotter/son/make/maka en kvart. Jag flackade inte med blicken och höll inte i mobilen under tiden”
Låter det töntigt? Lätt som en plätt?
Ja, men skratta du – tills du räknar ihop antalet fokuserade stunder som du får till utan störningar!
Varför är det här viktigt?
Vi vet idag att spannet för uppmärksamhet har krympt till några sekunder. Vi står inte ut mer än några sekunder med att ingenting händer. Sedan fäster vi helst vår uppmärksamhet på något nytt för att få kicken av hormonet dopamin. Annars får vi tråkigt eller upplever en rastlös känsla i kroppen.
Men vi är biologiska varelser som inte är skapta för det här. För hjärnan är det här stressdrivande och tömmer ut vår energi. Och eftersom stimuli och den ständiga strömmen av information till hjärnan aldrig stoppar så presterar den till slut sämre. Följden blir att vi upplever en splittrad stressad känsla, tappar koncentrationen, tar längre tid på oss att färdigställa en uppgift, gör den halvdant och med sämre kvalitet. Den tillfredsställande känslan att ”bli färdig med något och vara nöjd” infinner sig alltmer sällan.
Så. Du har förstått.
Mina favoriter
Om jag ändå ska ta upp mina favvisar för att du i det långa loppet ska behålla prestationshöjd och slippa vara så stressad:
Avskärma dig – placera dig bortom störningar från kollegor, musik, buller, din mailbox
Avsätt tid – skapa avgränsade sjok av tid för bestämda göromål. Två timmar för ditt, en timme för datt etc
Ta pauser – både några korta minuter och en hel dag. Bryta av. Att blunda är en vinnare för hjärnan!
Jobba med det kognitivt krävande tankearbetet på förmiddagen – maila och jaga runt efter lunch istället.
Motionera och öka blodgenomströmningen – höj pulsen ett ggr per vecka. På så sätt kan du marinera din hjärna mot stress genom att stärka dina delar i hjärnan som verkar stressbromsande
Stäng av, lägg undan, ta bort mobilen. På riktigt. Sluta lura dig själv. Lägg bort den och tänk som en beroende; att du får vara beredd på abstinens de första dagarna, men det är det värt. Det är biologin, stupid!
Gabriella Ringvall
Förändringsledare, kommunikationsstrateg och hjärnivrare i det egna företaget &thebrain AB .
Certifierad samarbetspartner till Bonzun.
Läs mer Bonzuns digitala stressprogram här