Botkyrka – En lyckad insats mot stress
Botkyrka kommun i Stockholms län har cirka 90 000 invånare. Hösten 2017 deltog en ledningsgrupp med 10 enhetschefer inom funktionsnedsättningsområdet, vård och omsorgsförvaltningen i Bonzuns antistress-program. Här berättar Amila Srabovic, sektionschef för gruppboende:
Kan du beskriva hur det kom sig att ni valde just Bonzuns (anti) stressprogram?
– Syftet var att förbättra den psykosociala arbetsmiljön för enhetscheferna, med fokus på att skapa balans mellan arbets- och privatliv och möjligheter till återhämtning. Gruppen utsågs utifrån Arbetsmiljöverkets undersökning av psykosocial arbetsmiljö, vilken visar att mer än hälften av vår tids chefer löper stor risk att drabbas av psykisk ohälsa eller utbrändhet.
Hur mottog personalen ert erbjudande om att få genomgå programmet?
– Hela gruppen var väldigt positiv. Alla kände att vi som arbetsgivare ville satsa på att förbättra arbetsmiljön för dem.
Hur valde ni att genomföra programmet?
– Innan implementeringen av programmet träffades verksamhetschefen och Anders Tengström, Bonzuns psykolog och forskningschef, för att diskutera vilket behov som fanns i arbetsgruppen samt vad vi som arbetsgivare ville uppnå. I nästa steg samlade vi den grupp som skulle få tillgång till programmet. Vi ville skapa ett inre perspektiv och en bättre förståelse för gruppens behov. Detta resulterade i en tydlig bild av målet och syftet, tillvägagångssättet samt tidsplanen. En stor farhåga hade varit om användarens personliga resultat skulle synas i slutrapporten. Sekretessfrågan var viktig, men deltagarna kände sig trygga efter att ha fått tydlig information om denna från programmets ansvariga.
Upplevde ni att det var svårt att motivera gruppen och få med sig alla genom hela programmet?
– Vissa chefer började direkt och slutförde programmet enligt tidsplan. Dessa blev också mest nöjda med resultaten och kände att de fick konkret hjälp på vägen till ett mer hållbart liv. Några var dock lite kritiska i början eftersom de upplevde att inget var nytt för dem. Över tid ändrades deras uppfattning. Vi hade en större uppföljning tillsammans med Anders Tengström under programmets gång. Den var mycket uppskattad och rekommenderas till andra företag, eftersom deltagarna blev ännu mer motiverade att slutföra programmet. Vi hade även programmet som stående punkt på våra ledningsmöten för att stämma av och följa upp.
Hur avslutade ni programmet när alla var klara i gruppen?
– De som avslutat programmet har valt att berätta för sina kollegor i gruppen om hur det har påverkat dem, yrkesmässigt men även privat. Programmet har gett en stor positiv effekt. Många började ta eget ansvar för sin återhämtning, flera sa sig inse allvaret på ett annat sätt än tidigare. För de flesta kändes det som en lättnad när de förstod att stressupplevelser och känslan av att inte räcka till återkommer hos alla. Genom programmet fick de hjälp med hur de ska hantera dessa känslor.
Hur har ni arbetat med uppföljning av programmet?
– Vi arbetar kontinuerligt med uppföljning, både tillsammans med de som genomgått programmet och de som ännu inte gjort det, genom att diskutera det på våra ledningsmöten. Som närmaste chef tar jag även upp frågorna vid enskilda medarbetarsamtal där vi har ”hälsa och återhämtning” som en av punkterna. Bonzun har hjälp oss att prata om stress på ett mer naturligt sätt.
Har programmet motsvarat era förväntningar och haft önskad effekt för ert företag?
– Bonzun har hjälp oss att prata om hur vi mår på ett mer naturligt sätt.
Upplever ni att programmet har tjänat sitt syfte?
– Programmet har varit betydelsefullt för förbättringen av den psykosociala arbetsmiljön för våra enhetschefer. Många upplever att de har fått konkreta verktyg för att kunna balansera mellan olika krav i livet, inte bara på arbetet. Detta har lett till en förändrad livsstil och ett annat förhållningssätt till det egna välbefinnandet.
Skulle ni kunna rekommendera Bonzuns stressprogram till andra företag?
– Ja, absolut. Om det hjälper en enda individ så har man gjort stor insats!
Kan ni tänka er att arbeta med programmet i samma grupp/nya konstellationer igen?
– Visst.
Programmet har gett en stor positiv effekt. Många började ta eget ansvar för sin återhämtning, flera sa sig inse allvaret på ett annat sätt än tidigare. För de flesta kändes det som en lättnad när de förstod att stressupplevelser och känslan av att inte räcka till återkommer hos alla. Genom programmet fick de hjälp med hur de ska hantera dessa känslor.
ÄR DET DAGS FÖR DIN ARBETSPLATS?
Vi berättar gärna mer om hur Bonzuns lösninger enkelt och effektivt kan göra stor skillnad för din organisation och dina medarbetare.