Att undvika stress och tankar som suger energi ur dig

Stressresponsen känner alla till. Den uråldriga naturliga försvarsmekanism som genom en mängd åtgärder i människokroppen blixtsnabbt ser till att vi är maximalt förberedda på att antingen stå kvar och slåss mot lejonen eller springa därifrån så fort kan.

Så långt allt väl

Det kanske något färre funderat över är att stressresponsen gör att vi också tänker i kamp eller flykt. Sammanfattningsvis, det är inte bara våra kroppar som flyr eller slåss, utan våra medvetande gör det samma.

Stressresponsen är en så kallad systemglobal respons, den ”tar” över oss i alla våra funktioner. Det innebär kort och gott att vi tappar nyanser i både vårt sätt att uppfatta vår omvärld och hur vi analyserar och sedan agerar i den samma.

Som en konsekvens tänker vi svart eller vitt när vi är stressade och vi tenderar att antingen lägga vår energi från stressresponsen till att kasta oss över arbetsuppgifter för att kämpa ned dem eller så flyr vi, vi hittar på alla möjliga ursäkter för att inte närma oss dem.

Stressen har flyttat in i vårt beteende. Känns det igen? Vi kallar personen som stannar kvar och slåss för ”överpresteraren” och vi kallar personen som ”flyr” hoten kallar vi ”undvikaren”

Du kommer att upptäcka om du funderar en stund att det finns situationer där du agerar som överpresteraren och andra situationer där du undviker situationer.

Det vi också kan förstå är att inget av sätten att hantera vår komplexa tillvaro är särskilt ändamålsenlig, i vart fall inte i långa loppet. Det är lätt att bli utbränd eller så får du inte saker gjorda som faktiskt är viktiga att de utförs.

Lösningen är lika enkel som självklar, även om det kan vara svårt att nå dit i alla lägen. Istället för överprestation eller undvikande pratar vi om att vara närvarande i situationen.

Med närvaro menas att vi fokuserar på det som ska göras, frågar oss själva vad är viktigt här för mig och ser till att avgränsa mig till tid och rum. Du har också koll på dina tankar och känslor och vad de än må vara så accepterar du dem men släpper inte fokus på vad du vill uppnå i just denna situation.

 

I session tre i stressprogrammet får du lära dig mer om det här och du får själv analysera hur du fungerar när du överpresterar eller undviker saker.

Vi går systematiskt igenom olika situationer som du anger och du får bland annat svara på frågor som – vilka vinster det finns på kort och lång sikt med ditt beteende.

Du får också lära dig hur du utifrån du fungerar kan börja agera mer närvarande i livets olika situationer.

När du är klar med sessionen kommer du veta mycket mer om dig själv och hur du agerar när din stressrespons är igång och du kommer att ha en lösning för hur du ska kunna vara närvarande i situationer som är viktiga för dig.

 

Anders Tengström

Forskningschef

Leg. Psykolog

PhD, Associate Professor, KI

[addtoany]