Att dela ger kraft

2019-12-18 | Arbetsmiljö Hälsa Stress
Bonzun har under senaste året anordnat stresskurser i grupp. Tanken är att hjälpa människor som har varit, är eller på väg att bli utbrända med att få verktyg som kan leda till hållbara beteendeförändringar. Kursen är unik i så motto att den kombinerar Bonzuns digitala självhjälpsprogram med lärarledda grupper. Deltagarna får insikter och kunskaper med möjlighet att dela erfarenheter med varandra.

Bonzuns psykolog Anders Tengström berättar om gruppformatets kraft:

– Grupperna är fantastiska verktyg där deltagarna verkligen på ett kraftfullt sätt kan få insikter och lösningar på många av de utmaningar som möter människor i en alltför stressig livssituation. Han tillägger:

– Min roll är att introducera teman och grundläggande kunskaper som gruppen har som utgångspunkt för sina diskussioner. Det blir härliga samtal, fyllda med skratt, allvar, tårar och inte minst hopp om att man kan förändra något som ibland kan kännas utanför ens egen kontroll, säger Anders.

Stresskurserna är uppskattade, här är några av de kommentarer vi fått av deltagare.

Bäst: Anders var bäst, hans avslappnade men kunniga, sköna stil fick nog alla att våga öppna sig. Sedan började vi bilda grupp isf att vara enstaka kursdeltagare och kunde även ge och ta råd av varandra, inte bara av Anders. Tack Anders och Bonzun!”

” Mycket bra mix på kursen att inkludera föreläsning, digitalt verktyg samt gruppdiskussioner. Det digitala programmet är mycket bra men för en person som just blivit sjukskriven för utmattning är det för mycket text. Så bäst anpassat för förebyggande och/eller efter att personen tillfrisknat något.”

” Fick verktyg och bra insikter”

Anders fortsätter:

 – Deltagarna är ofta en härlig mix av människor. En del har varit utbrända och kommit tillbaka så smått, och vill lära sig mer om hur man kan utveckla sig som människa. Andra deltagare har precis gått in i sjukskrivning, eller ännu inte hamnat där men lever ett väldigt stressigt liv, säger Anders.

– Det är förstås lite av en utmaning att hitta en nivå som är lagom för alla. Det går ändå förvånansvärt bra då de mesta av frågorna och diskussionerna tar upp saker som är gemensamma oavsett vart man är i sin återhämtning. Många av deltagarna som orkar använder dessutom vårt digitala stressprogram parallellt med grupperna. Det används för att ytterligare och än mer konkret jobba med beteendeförändringar, konstaterar Anders.

– Grupperna är verkligen fantastiska i att ta hand om varandra och ge stöttning. Det finns en otrolig kraft i gruppformatet och ingen som har deltagit i en samtalsgrupp kommer ut som samma människa som när man började, jag själv inkluderad, avslutar Anders.

Bonzuns stressgrupper startar löpande under terminerna och består av 8 gruppträffar som leds av Anders Tengström eller någon av våra andra psykologer som jobbar åt Bonzun. Varje session är två timmar, en gång i veckan och genomförs normalt på måndagseftermiddagar. De flesta som anmäler sig gör detta via sin arbetsgivare, då man också kan få tillbaka halva kostnaden via Försäkringskassan. Vi har dock även deltagare som anmält sig på egen hand.

Är du intresserad av att veta mer, kika in på vår hemsida för mer information och anmälan

[addtoany]