Arbetsgivare måste hjälpa sina unga anställda att arbeta ”lagom”

Varje vecka kan vi läsa i våra tidningar och media om unga människor som drabbas av stress och utmattning. Idag är det tyvärr inte alls ovanligt att tonåringar går in i väggen och måste till och med sjukskrivas från sitt skolarbete.

De flesta samtalen är från unga

Från min kliniska erfarenhet som psykolog kan jag bara bekräfta den bild som media målar upp, den här gången stämmer det som står i tidningen. De flesta samtal jag har är från unga människor som drabbas av stressymptom, ofta utan att de själva vet vad det är för fel på dem. De är utmattade och klarar inte längre av sina utbildningar eller jobb (som de haft ett kortare tag).

De berättar ofta historier om de krav de ställer på sig själva i att prestera. Att misslyckas eller förändra sina målbilder finns inte på kartan, det här ska bara genomföras, till vilket pris som helst.

Det handlar om unga människor som tidigt fått med sig vikten av att prestera. Gott så, det finns inget fel med detta, vi människor är byggda för att prestera en mängd olika saker. Det dessa ungdomar inte fick med modersmjölken är att människokroppen inte är en maskin som bara kan ”köra på” (det enskilt vanligaste sättet att beskriva för mig hur man hamnade i sin stress – “jag körde bara på”).

Man har inte lärt sig kroppens begränsningar

Trots att många av våra ungdomar är välutbildade, mogna och kloka långt över tidigare generationer saknar de en viktig pusselbit i sina liv. Många är helt okunniga om hur man som människa presterar hållbart.

Det går helt enkelt inte att bara ”köra på” om man ska orka prestera någon längre tid. Människokroppen behöver återhämtning och vila, hela tiden, varje dag, varje timme.

Chefer och mer erfarna kollegor som vägledning

När de här unga människorna gör entré i arbetslivet ligger världen för deras fötter och ingenting är omöjligt. Detta kan vara sant om de får vägledning av äldre kollegor och blir klokt styrda av sina chefer, annars blir det allt för ofta utbrändhet, långa sjukskrivningar och år av rehabilitering innan man kan komma tillbaka fullt ut till arbetslivet.

Äldre kollegor och inte minst chefer har ett stort ansvar för att hjälpa unga ambitiösa människor som möter yrkeslivet för första gången.

Här är fyra punkter att tänka på som chef och medarbetare.

  • Var tydlig med vilka (rimliga) förväntningar från arbetsplatsen som finns. Var också tydlig med att man inte vill se överproduktion – mer är sällan bättre.
  • Coacha aktivt hur en arbetsdag ska läggas upp. Hur strukturerar man arbetet och när vet man att man gjort tillräckligt – när ska jag vara nöjd med min prestation
  • Tider är till för att hållas – dit räknas också, hör och häpna, arbetstider. När arbetstiden är slut går man hem och gör något annat.
  • Föregå med gott exempel. Ibland måste denna regel kanske brytas – förklara då för medarbetarna varför regeln måste brytas idag.  Imorgon är allt som vanligt igen med tiderna.

Håll alltid den inre strukturen på arbetsplatsen oavsett hur mycket det är att göra. Se till att ta rast en stund varje timme. Håll alltid på fikatider och lunchpauser. Fika och ät aldrig vid arbetsplatsen utan i avsedda utrymmen eller på annan plats.

Tänk så här när stressen har tagit arbetsplatsen i ett järngrepp; när en elitidrottare tränar som hårdast för att förbereda sig för en tävling, är återhämtningen extremt viktig, ofta viktigare en det enskilda träningspasset.

Lycka till och glöm inte att om vi ska prestera mycket så måste vi också vila regelbundet, varje dag och varje timme. Erfarenheten har tydligt visat att inget annat fungerar för ett hållbart arbetsliv.

Här kan du läsa mer om Bonzuns Stressprogram som tränar tanken https://evolve.bonzun.com/stressprogrammet/

Bonzun ordnar också föreläsningar riktat till unga, läs mer om det här https://evolve.bonzun.com/att-leva-med-stressen-hur-gor-man-i-verkligheten/

Se Uppdrag Gransknings serie om ungas stress på Svt Play https://www.svtplay.se/video/23278778/uppdrag-granskning-sjukt-stressad/uppdrag-granskning-sjukt-stressad-sasong-1-det-har-ska-vara-den-basta-tiden-i-ens-liv

 

[addtoany]