Ångest är vår arvedel – nu är semestern slut och jobbvardan står för dörren

Dags att återvända från semesterns sköna dagar till jobbvardans verklighet med allt vad det betyder i form av struktur, ansvar och arbete. Det är få människor som inte känner någon form av ångest eller obehag när semestern närmar sig slutet och man vet vad som väntar. Det är helt normalt och inget konstigt eller för den delen farligt. Att känna ångest är aldrig en kul känsla, så om du fortsätter läsa här hjälper vi dig med några tips för att snabbare hitta tillbaka till det som ska vara din verklighet till nästa semesterperiod.

Det finns ett antal tips som är goda att följa när man kommer tillbaka till jobbet för att minska chocken över att behöva prestera igen. Att ha semester innebär för de flesta att man tar det lugnare och kroppen och ens medvetande går ned i varv. Nu ska systemet igång igen men det bör ske i lagom steg så att vi mjuklandar in i våra arbetsuppgifter.

Kortvecka
Första tipset som allt fler som har möjlighet använder sig av är att börja jobbet mitt i veckan för att inte få så många arbetsdagar i följd. Det minskar chocken av att vara tillbaka och gör att man kan leva lite längre med ”semesterkänslan” i kroppen. Det är en bra strategi och snart sagt varenda skola i landet har anammat den för att skolbarnen som varit lediga i 10 veckor ska få en vettig mjukstart. Klokt gjort.

Var social
Första tiden på jobbet bör ha fokus på att vara social och återanknyta banden till kollegorna och chefen. Att bekräfta de sociala relationerna som man har på arbetsplatsen gör att det blir lättare att ”komma in” i jobbtänket igen och motståndet mot att behöva ta tag i arbetsuppgifter minskar. Det kan bli många semesterhistorier som skall berättas och lyssnas på men det är viktigt att ta tid till att återknyta banden till dem som man ska jobba ihop med under hösten.

Hitta rutinerna

Hur tråkigt det än kan verka så är att hitta tillbaka till vardagens rutiner, både hemma och i jobbsammanhang för de flesta den bästa och snabbaste vägen att hitta tillbaka till arbetet och få bort ångesten och obehaget av att vara tillbaka på jobbet. I rutiner ligger både trygghet och förutsägbarhet och det är nödvändiga ingredienser för att vi människor ska trivas i våra liv och få vardagen att fungera. Så tveka inte, gå upp när klockan ringer, ät er vanliga ”jobbfrukost” och se till att komma iväg och som vanligt och låt arbetsdagen rulla på som den brukar.

Chefen
För dig som är chef är det viktigt att fokusera på att återknyta de sociala banden till dina medarbetare. Även om det känns spännande och viktigt att kicka igång en ny arbetssäsong med allt vad det innebär är det viktigt att låta medarbetarna mjuklanda så mycket som möjligt. Fokus är som sagt på de sociala kontakterna men det går så klart bra att börja diskutera arbetsfrågor. Men den stora planeringen sparas bäst till en kick-off eller planeringsdag någon vecka längre fram. Då är det mycket större chans att medarbetarna är med i matchen igen.

Jag avslutar med att säga till alla oavsett om man är arbetstagare/arbetsgivare, lärare/elev, förälder/barn att ge varandra friheten under några dagar när jobbet/skolan sätter igång igen få vara lite sega, rådvilla och halvhjärtade i det ni gör. Om vi alla visar lite hänsyn så blir övergången lättare för alla och vardagen kan så smärtfritt som möjligt rulla igång igen.

[addtoany]