Vi har en pandemi - vad händer med alkoholkonsumtionen

2020-09-01 | Hälsa Stress
För alla som känt sig stressade av en lång arbetsvecka vet hur skönt det kan vara att på fredagskvällen få luta sig tillbaka med ett glas vin eller en drink. Alkoholen gör att vi slappnar av och släpper veckan som varit. Men hur ser egentligen våra alkoholvanor ut nu när vi arbetar mer hemifrån och arbetsveckan kanske inte är lika tydlig som vi är vana vid? Vi har en pandemi - vad händer med alkoholkonsumtionen?

Alkoholen trubbar av våra känslor

Vi vet att alkohol bedövar hjärnan gradvis ju mer vi dricker. Bedövningen börjar längst fram i pannloberna och vandrar sen bakåt. Redan ett glas vin gör att vår uppmärksamhet försämras, det är därför man inte får köra bil när man druckit. Men det är inte bara uppmärksamheten på vad som händer i omvärlden som tar stryk, även vår förmåga att uppmärksamma våra tankar och känslor trubbas av när vi dricker. Och det är väl precis det som vi vill ska hända när vi sitter där på fredagskvällen med ett glas i handen.

Förändrade konsumtionsmönster

Sen hände Covid-19 som ställt våra liv på ända på många sätt, så också vår alkoholkonsumtion. På grund av Corona har den totala alkoholkonsumtionen minskat i landet, då människor inte längre besöker krogar och baren på samma sätt. Dock har försäljningen via systembolaget ökat ordentligt, vilket kanske inte är så konstigt. Totalt sett har konsumtionen minskat med 7% och konsumtionsmönstren har ändrats. Det är förstås bra ur många aspekter men det finns också risker med att alkoholkonsumtionen flyttar från krogmiljön till det egna hemmet.

Alkohol “lugnar nerverna”

Vi vet sedan länge att vissa människor reagerar på stress och oro med att dricka alkohol för att ”lugna nerverna”. Stressen och oron har av naturliga skäl ökat nu under pandemin med många frågetecken runt vad framtiden bär i sitt sköte.

På samma sätt vet vi att alkohol många gånger är ett universalmedel för personer som blir nedstämda. Att dricka alkohol är ett enkelt sätt att må lite bättre för en stund. Nedstämdhet och depression tycks ha ökat hos många befolkningar över hela jorden i pandemins spår. Inte heller det är svårt att förstå. När vår trygghet och upplevelse av kontroll försvinner över en natt reagerar många med nedstämdhet. Vi får heller inte glömma bort att alla vi människor förr eller senare reagerar med nedstämdhet om vi isoleras från andra människor. Vi är gruppvarelser och behöver varandra i våra liv.

Alkoholkonsumtion under pandemin

Även om den totala alkoholkonsumtionen nu gått ned har som sagt konsumtionsmönstren förändrats som en konsekvens av pandemin. Detta innebär risker för människor. När mycket i livet snabbt förändras är det också lätt att alkoholvanorna gör det.

Risken är nu att en del människor som haft en konsumtion under kontroll glider in i det som brukar kallas ”riskbruk”, där det blir fler tillfällen med alkohol och där mängden sakta ökar. Det faktum att mycket av alkoholkonsumtionen nu sker i hemmet, utanför den kontrollerade krogmiljön, är i sig självt en riskfaktor. I hemmet kanske det inte finns någon som ser dig dricka och som kan vara bromskloss eller erbjuda stöd och hjälp.

En coronasommar som många tillbringat i hemmamiljön underlättar så klart inte heller. Eftersom vi väldigt sällan drabbas av pandemier vet vi också ganska lite om hur en sådan här hälsokris drabbar ett samhälle och vad konsekvenserna blir.

En sak som vi dock vet är att alkohol ofta är det första många människor tar till när det känns jobbigt, osäkert, stressigt eller när vardagen kläs i mörka färger.

Vi behöver hjälpa varandra

Hösten kommer att bjuda på rejäla utmaningar för många människor. Vi alla behöver var och en bli uppmärksamma på hur vi i nuläget använder alkohol för att hantera det som händer runt omkring oss. Vi behöver också hjälpa varandra genom att vara uppmärksamma hur våra familjemedlemmar, våra vänner, kollegor och andra använder alkohol idag, jämfört med hur det såg ut innan det fanns någon pandemi.

En pandemi är inget vi klarar oss igenom på egen hand. Det är bara genom våra gemensamma ansträngningar som vi kan komma ur det här med så få följdverkningar som möjligt. Att vi nu hjälper varandra genom att hålla koll på vår egen och andras alkoholkonsumtion är ett av de verktyg som kommer att ha betydelse för hur hög den sociala noten kommer att bli när vi så småningom ska summera konsekvenserna av pandemin.

Anders Tengström

Forskningschef

Leg. Psykolog

PhD, Associate Professor, KI

Är du intresserad av beteende förändring? då kanske Bonzuns digitala Stressprogram är något för dig.

Vi har en pandemi – vad händer med alkoholkonsumtionen.

[addtoany]