ACT – Acceptance and commitment therapy
Bonzuns tjänster bygger på terapiformen ACT
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är en utveckling av Kognitiv Beteende Terapi (KBT) och uttalas ”ACT” som i engelskans handla eller agera. Inom ACT poängteras betydelsen av att just ”agera” utifrån sina övertygelser och värderingar. Målet med ACT som terapeutisk metod är att hjälpa människor att leva ett så rikt och innehållsrikt liv som möjligt. Vägen dit är inte att bli ”botad” från sina symptom på psykiskt dåligt mående, för det går inte, utan genom att acceptera att de förutsättningar som finns, faktiskt existerar och utifrån verkligheten säga till sig själv – ”jag kanske mår dåligt men jag vill fortfarande uppnå något särskilt eller göra det här. Genom att acceptera sina förutsättningar kan jag fokusera på det som jag vill göra istället för det som känns jobbigt.
För att våra strävanden i livet ska ha en mening måste vi veta vart vi är på väg. Inom ACT finns en uttalad idé om att vi måste välja vår väg framåt för att vi ska kunna må bra och fokusera vår energi på sånt som är betydelsefullt för oss på riktigt.
Vad är skillnaden på ACT och KBT?
Till skillnad mot klassisk KBT där man ser att tankar-känslor-handlingar hänger ihop och är varandras konsekvenser ser man inom ACT att dessa företeelser är separata och kan manipuleras för att öka ens persons välbefinnande. Mycket av ACT-interventioner är därför inriktat på att lära människor att tankar och känslor inte automatiskt ska leda fram till att man ska må på ett visst sätt eller agera på ett särskilt vis. Som en följd av ACT syn på tankar-känslor-handlingar betonas alltid individens möjlighet att välja. Ingenting är givet när det gäller ens mående eller ens känslor, det går att förändra för att man ska kunna leva ett liv som man strävar efter.
Hur används ACT?
ACT har fått stort genomslag vad gäller behandlingen av personer med långvarig smärta, kroniska sjukdomar och depression. Metoden är brett tillämpbar och kan användas för att bli bättre på att hantera till exempel stress, tinnitus och ångest, eller för att stärka en relation.
Att lyckas förebygga psykisk ohälsa börjar med att individen själv får insikter om sin livssituation och bestämmer sig för att göra något åt den.