Ninfea - Ledarskapskonsulter med verktygslådan att hjälpa företag att utvecklas
Att låta människor göra det de är bra på kan låta som en självklarhet för företag när de ska optimera och bli så effektiva som möjligt. Verkligheten säger ofta något annat. Hur gör man för att få företag att inse att människorna i organisationen är den viktigaste resursen och de som på riktigt kan göra skillnad i en organisation.
Möt Caroline Seblad som tillsammans med Marika Jonmar startat företaget Ninfea för att se till att företag och organisationer i Sverige lär sig hur de kan få sina anställda att växa och därmed produktiviteten samtidigt som medarbetarna mår bra.
Sedan oktober 2017 har det varit möjligt för intresserade personer att anmäla sig till att bli samarbetspartner till Bonzuns stressprogram. Under 2018 siktar Bonzun på att ha täckt av hela landet med samarbetspartner som kan erbjuda lokala företag Bonzuns tjänster. För att kunna bli samarbetspartner får man genomgå internutbildning hos Bonzun och man får sedan löpande stöd i säljprocessen.
Två som varit med från början som samarbetspartners är tjejerna bakom Ninfea som direkt såg möjligheter att jobba med Bonzun inom ramen för sin egen verksamhet.
– Vi upptäckte Bonzun av en slump på en mässa i april 2017. Konceptet lät spännande och modernt eftersom det är en digital lösning. Vi hade faktiskt ett möte med en av säljarna på Bonzun så när chansen dök upp att bli samarbetspartners med Bonzun tvekade vi inte en sekund, säger Caroline.
Digital stresshantering är inte det som alltid rört sig i huvudet på Caroline och och Marika.
– Vi kommer från försäkringsbranschen och har jobbat där i 10 år på olika chefsbefattningar. I den branschen finns som på många andra ställen en prestationskultur där cheferna jobbade med piska och morot för att öka effektiviteten hos medarbetarna. Kravet var att vi skulle bli 10% bättre varje år. Det går lätt i början men blir allt svårare ju längre tiden går.
Medarbetare som läggs på yttre krav om ökade prestationer reagerar med att mobilisera sina resurser och öka stressnivån. Efter ett tag blir stressen påtaglig och efter ytterligare en tid börjar symptomen komma.
– Vi såg hur stressen ökade hos oss själva och våra medarbetare i och med kraven som gradvis skruvades upp. Det kändes som att hela den här ledarskapsfilosofin med att ha individuella prestationsmål skapade en press på den enskilda människan. Alla hade sitt att kämpa med. Men att hela tiden tvingas att tänka på sig själv gör att man inte blir en bra teammedarbetare. Dessutom utnyttjar inte en individbaserad ledarskapsmodell gruppen eller teamets kompetens och mångsidighet, säger Caroline.
– Jag och Marika bestämde att vi måste göra något åt situationen, det började kännas ohållbart.
– Vi bestämde oss för att tro på idén att för att nå långsiktig framgång måste människor jobba tillsammans mot gemensamma mål och människor måste göra det de är bra på. Vi började där och sen har vi gradvis utvecklat våra idéer, konstaterar Caroline.
Resultatet av de nya idéerna lät inte vänta på sig.
– Vi jobbade fram vår modell som utgår från personlig utveckling. Om individen får göra det man är duktig på och får göra det i ett sammanhang som är begripligt så mår man bra. Tillsammans med tydliga och gemensamma målbilder för arbetsgrupperna och en tydlig arbetsdelning där människor fokuserar på sina styrkor lyckades vi nå fantastiska resultat, säger Caroline.
– Vi krossade alla ramar och gränser. Våra chefer trodde först vi friserat siffrorna. När de förstod att vi inte gjort det skickade de ännu högre chefer och konsulter för att studera vad vi gjort för att nå våra resultat.
Era chefer måste ha blivit överlyckliga för att ni utvecklat en ny ledarskapsmodell som ökade produktiviteten otroligt mycket jämfört med det rådande ledarskapstänket?
– hahaha, ja, så enkelt är det tyvärr inte. Vi fick möjlighet att berätta för de höga cheferna om vår modell och hur det skulle kunna se ut på vårt företag om det implementerades bredd. Men det gick trögt att få till en större förändring. Om jag får vara helt ärlig tror jag de var för rädda att släppa taget om sina excelark och prova på något nytt.
Som så ofta när kreativa människor möter på motstånd från sina chefer och känner att de inte får gehör för sina idéer väljer de att gå vidare till nya betesängar där gräset är grönare.
– Jag och Marika bestämde oss relativt snabbt att vi måste få sprida våra erfarenheter och kunskaper, så vi beslutade oss för att starta eget, sammanfattar Caroline processen.
Sedan två år tillbaka driver Caroline och Marika företaget Ninfea som inriktar sig på ledarskapsutveckling, teamutveckling och utveckling för individen utifrån den modell som växte fram hos dem i deras arbete inom försäkringsbranschen.
– Idag känner vi att vi får chansen att hjälpa företag och organisationer med att utvecklas sig och sin verksamhet, säger Caroline, det är väldigt roligt och spännande tycker vi.
Hur ser ni att Bonzuns stressprogram passar in i det ni gör inom er ledarskapsmodell.
– Vi ser att det har en given plats i vår modell där vi pratar om personlig utveckling. Vi säger ju åt företagen att de måste våga tro på att det blir bättre om de litar på människors förmåga att lösa saker tillsammans. Stressprogrammet är ett konkret verktyg som människor kan använda sig av för att hjälpa sig själva att må bättre och utveckla sig själva med.
Hur är den initiala responsen om stressprogrammet när ni är ute och träffar företag?
– De vi pratat med hittills, både gamla och nya kunder är intresserade av konceptet. Det är så klart spännande med ny lösning på ett gammalt problem. Sen finns det en utmaning i att lära företag att förstå vad ett digitalt självhjälpsprogram är, men det är ett problem som kommer minska över tid i takt med att allt mer digitala lösningar kommer, säger Caroline.
– Vi har redan fått till ett företag som nu vill pilottesta programmet för att utvärdera om det kan vara något för alla medarbetarna. Vi har också några företag som just nu sitter och funderar på om och hur de skulle vilja testa programmet. Helt klart är det så att Bonzun med stressprogrammet erbjuder en spännande lösning på ett problem som alla företag i landet brottas med, avslutar Caroline.