5 tips till dig som vill njuta av påsklovet utan stress

2019-04-10 | Hälsa Okategoriserade
Påsklovet är något som borde vara en skön stund med några extra dagar ledigt tillsammans med nära och kära. Men för många blir det en multiaktivitetsperiod som stressas igenom. Det behöver inte vara så.

Snart är det påsklov, det ska bli skönt. Eller? Ibland kan det kännas att påsken har gått från att vara en familjehögtid, med traditioner och några extra dagar ledigt som latades bort på bästa sätt, till att bli en 10 dagars multiaktivitetsperiod där så mycket som möjligt ska hinnas med.

På nåt sätt har förväntningarna skruvats mot att vi ska ta en veckas semester på barnens påsklov och göra resor och aktiviteter, samtidigt som vi ska fira påsk på farmors vis.

Det här blir rätt stressigt, för de flesta vanliga människor kan inte ta en veckas semester i april och har kanske inte heller ekonomin till att resa till fjällen eller något exotiskt ställe för påskfirande.

Men de outtalade förväntningarna finns där ändå, det är de som stressar oss. Vi känner att det skaver i oss när vi inte klarar av att ordna med alla de där sakerna som ”normen” nu säger att vi ska göra.

Hur ska själen få ro i det här?

Det bästa tipset är strunta i vad alla säger att de ska göra och bestämma sig för att i vår familj låter vi påsken vara det den alltid har varit för människor. Det blir några dagar av tradition och familjeliv som används till återhämtning.

Här är några tips i sann påskanda som gör att du varvar ned och kommer ut på andra sidan påsken med lite mer energi, glädje och känsla av sammanhang.

  • Försök, om du kan, ta skärtorsdagen ledigt. Påsken är ju inriktad på god mat och det kräver förberedelser. Se till att planera maten över påsken och fixa med så mycket som möjligt den här dagen. Pynta hemmet och på kvällen kan det målas ägg för påskens konsumtion.
  • Påsken är familj. Se till att ha planerat en familjeaktivitet varje dag. Det kan vara ett spel, en promenad eller utflykt. Det behöver inte vara något fint och stort, viktigaste är att familjen gör det tillsammans.
  • Påsken är vila och återhämtning. Varje dag under påsken ska det finnas tid för alla familjemedlemmar till egentid, där man gör vad man vill.
  • Påsken är mat. Se till att familjen hjälps åt med maten och att man äter den ihop och umgås.
  • Sträck ut påsken. Om barnen är hemma på påsklov och du jobbar kan du dra ut på påskkänslan genom att komma överens med familjen att den här veckan inte bara är vardag. På kvällarna gör familjen något tillsammans som ni inte brukar göra. Se till att planera detta när ni har det mysigt under påskhelgen.

Kom ihåg, det viktigaste i livet är familjen och påsken är en utmärkt tid för att vila och umgås med de som betyder allra mest för dig.

 

[addtoany]