5 frågor till trendgurun Stefan Nilsson
Stefan Nilsson, eller Trend-Stefan som han kallas, är Sveriges mest mediala trendexpert och återkommer regelbundet i TV, radio och tidningar. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Han spår året 2020 som det år då mental ohälsa på allvar lyfts i samhället. Eftersom de flesta som drabbas av mental ohälsa har stressrelaterad problematik i grunden ställde Bonzun denna gång sina 5 frågor till Stefan.Du har skrivit, och talat i dina trendspaningar för 2020 att mental ohälsa kommer att vara det stora samtalsämnet under året, kanske till och med större än miljöfrågan. Varför?
Mental ohälsa och ensamhet. Det är två områden där det händer mycket. De är sammanlänkade men inte exakt samma. På sidan med mental ohälsa så ser vi att fler och fler talar om det öppet. Det finns undersökningar som visar att 86% av dagens ungdomar identifierar sig som ensamma och deppiga.
Ensamheten ökar också på alla fronter. Singelhushållen ökar i hela världen och snart är det standard (alltså över 50%) att bo själv. Och så jobbar vi ensamma. Massa ensamhet.
Kommer det ökade intresset för just mental ohälsa påverka hur design och modebranschen utvecklas tror du? På vilket sätt?
Allt vi strävar efter 2020 och för den närmsta tiden handlar om att skapa förutsättningar för att undvika ensamhet – alltså att träffas. Tittar man på restauranger så blir de mer och mer som ”food halls” eller marknader. Vi vill träffas. Och i det här kölvattnet kommer alltså också skapade tillfällen för att träffas. Som att måla och skåla, eller dreja lera med en öl.
Och vi har ju slutat konsumera. HUI säger ju att 24% av alla butiker i Stockholm kommer stänga inom fem år. Så vad gör vi med pengarna? Kanske minigolf. Vi köper inget längre utan lägger pengarna på upplevelser.
Och det är tidigt att prata om det men visst kan det bli så att vi får se co-living på samma sätt som vi sett co-working. Vi får se helt enkelt.
Osund stress är ju en av de vanligaste orsakerna till mental ohälsa idag; hur kan designvärlden hjälpa oss att bli mindre stressade?
Det talas om det men det finns inte så mycket än så länge. En av USA’s mest nedladdade appar heter Calm och den handlar om att landa i att andas och ta det lugnt. Den appen är idag större än Spotify.
Kanske får vi se sånt.
Men jag tror att vi kommer se t.ex. färglära öka. Skit i årets färg – vilken färg får dig att gå ner i varv?
Men visst talas det också om offline som en ny lyx. Det finns till och med tapeter som blockar ute Wi-Fi. Nu tänker du att det är väl bara att dra ur kontakten… men man kanske är flera i hushållet och några kanske vill ha Wi-Fi medan andra vill ha paus.
Har du märkt av ökad stress och/ eller intresse för stressrelaterade frågor i din bransch (livsstil och design)?
En annan del av designvärldens intresse för stress ser man i sovrummet. Att sova gott är idag en lyx. Och alla stressade människor har svårt att komma ner i varv. Därför ser vi dessa täcken med tyngder. Eller bara detta med sängar som kostar lika mycket som en bil. Det är som att man köper sig fri från stress…
Du reser, skriver, talar och har en mycket uppbokad agenda i ditt liv; vad gör du för att återhämta dig mellan dina uppdrag?
Alltså en av mina superhjälte-egenskaper är att jag kan landa i nuet. Jag kan ha världens deadline men om vi ska gå på fika så kan jag stanna upp i det.
Men annars är världens bästa tips att skaffa ett sommarhus eller en egen stuga. Mitt hus i Roslagen får mig att varva ned.
Vill du läsa mer om och av Stefan; följ hans spaningar https://trendstefan.se
Vill du lära dig mer om vad stress är; läs mer https://evolve.bonzun.com/stress-2/