5 frågor till Bernice Glimberg - Sverigechef för konstmässan Affordable Art Fair

2020-04-02 | Arbetsmiljö Hälsa Stress
Affordable Art Fair bygger på idén att göra konst tillgänglig för fler genom att arrangera årliga konstmässor världen över. Alla konstverken på mässan är till salu och kostar mellan 500 -70 000kr Den första mässan gick av stapeln i London för 21 år sedan och sedan dess har AAF lockat över två och en halv miljoner besökare världen över. Bonzun träffade chefen för Affordable Art Fair i Sverige; Bernice Glimberg för att prata stress. Bland annat delar hon med sig hur hon förebygger stressrelaterad ohälsa på sin arbetsplats.

Varför tycker du att ditt arbete med Affordable Art Fair är så roligt?

För att det är så mångsidigt och kreativt. Som Fair Director har jag det yttersta ansvaret för mässan i Stockholm. Det innefattar allt från budget och strategi till sponsorer, marknadsföring och kommersiella samarbeten. Rollen innebär också kontinuerlig kontakt globalt mot våra andra mässor då vi ständigt jobbar mot att utveckla vårt koncept som helhet.

Kan konst påverka ens välmående?

Absolut! Det finns forskning som styrker att konst, kreativt skapande och musik inom vården kan bidra till en patientens välmående. Därför har vi initierat ett välgörenhets koncept på mässan som heter Art Therapy. Art Therapy har sin grund i att kreativt skapande ses som en psykologiskt stimulerande konstform där konstnären får ge uttryck för sina känslor genom exempelvis måleri.

Du träffar många gallerister och konstnärer; pratas det något om stressrelaterad ohälsa i din bransch?

Det fokuseras mycket på konstnärerna och deras kreativa process. Men vi som företag är väldigt lyhörda för att galleristerna har mycket press på sig under en mässa. Det är många gallerier som ställer ut på flera av våra mässor, där hösten är oerhört stressig för dem och de är på resande fot i månader. Många gallerier är småföretagare och att investera att ställa ut på en mässa är förknippad med risk ifall försäljningen inte skulle gå bra.

Hur förbereder du dig och jobbar preventivt för att förhindra psykisk ohälsa på arbetsplatsen?

Det är speciellt att hela ens arbetsinsats under ett år utvärderas på mindre än en vecka: nämligen mässans resultat. Månaderna innan mässan är pressen stor och arbetsbelastningen väldigt hög eftersom vi bara är två som jobbar med mässan i Stockholm.

Träning

Inför mässan tränar jag och min kollega mycket, nästan varje dag. Hur mycket telefonen än ringer och mailen plingar- tvingar jag mig själv och min kollega att gå på gymmet, under 1 timme låser vi in telefonerna i ett skåp och är inte kontaktbara Vi påminner varandra aktivt att alltid gå tillbaka till frågan ”kommer något falla på om denna personen får vänta på återkoppling en timme eller till imorgonbitti?”

Sömn

Vi ser till att prioritera sömn. Där spelar även träningen in, jag märker stor skillnad på sömnen och har svårare att sova om jag inte tränat. Vi har ju alla olika sömnbehov och mönster, jag som morgonpigg måste ha lite extra känsla för att andra inte är det.

Prata med varandra på arbetsplatsen

Att bara lufta ett problemområde, orosmoment eller bara tankar är så värdefullt. Men trots att man sitter mittemot varandra på arbetsplatsen glömmer man det.

Förvarna din omgivning om att du har mycket att göra under en period

En av sakerna jag blir stressad över i samband med att mässan närmar sig är att jag känner mig otillräcklig för min omgivning. Jag har lärt mig är att när man förvarnar och förklarar sin situation är folk väldigt förstående när det handlar om en begränsad period. Jag är selektiv med vad jag tackar ja till. Tacka ja till det som du vet ger dig energi och våga tacka nej till allt annat.

Tydliga delmål under resten av året

Att jobba på högvarv maj till oktober låter som en lyx. Men det är också en utmaning att uppehålla motivationen resten av året. Vi har tydliga delmål och ser till att fira små som stora segrar. Det är viktigt att känna sig behövd och att man har ett tydligt syfte på sitt arbete varje dag.

 

Ni är en liten organisation med många aktiviteter; hur gör du själv för att få återhämtning?

Efter min första mässa var jag oförberedd på den totala känslan av tomhet måndagen efter, det kändes som att jag vaknade upp utan ett syfte. Att ta igen sömn och vila ikapp går rätt snabbt, det är snarare den psykiska påfrestningen man behöver bearbeta och den återhämtningen som kan ta tid. Vi tar alltid ledig minst en vecka i nära anslutning till att mässan är färdig, för att kunna stänga av helt och smälta allt. Jag försöker tänka på att komma tillbaka in i rutin och skapa en normal vardag igen. Jag spenderar även mycket tid i naturen, frisk luft har för mig en otroligt helande kraft.

 

Här kan du läsa mer om Affordable Art Fair Stockholm

Läs mer om Bonzuns Stressprogram

[addtoany]