12 enkla sätt att känna dig mindre stressad

2019-06-18 | Hälsa
Stressad? Många av oss lever otroligt hektiska liv, vilket gör att vi känner oss stressade nästan hela tiden. Den stressen ska vi råda bot på nu med 12 enkla tips.

1. Slappa mer
Vi måste vila och återhämta oss för att vi ska må bra och känna oss mindre stressade. Så släng dig i soffan, kolla på din favoritserie på TV, läs en bok av din favoritförfattare, slöbläddra i en tidning eller bara gör ingenting. Då får både kropp och hjärna lite vila.

2. Rör på dig
Jaha, men nyss skulle jag ju slappa. Japp. Det ska du också. Men det är även viktigt att röra på sig. När du rör på kroppen kommer du känna dig piggare och starkare. När du får upp lite flås (räcker med en promenad) så får du fart på blodet vilket gör att hjärnan får mer syre och du känner dig piggare efteråt. Dessutom tar din kropp bättre hand om stresshormoner när du rör på dig.

3. Umgås med familj och vänner
Stäng av helt från allt vad arbete och åtaganden heter när du umgås med familj och vänner. Försök vara 100 % i nuet så kommer både dina vänner och du själv få det mycket trevligare. Dessutom är det ofta enklare att varva ner när du har familj och vänner runt omkring dig.

4. Prova mindfulness, yoga eller meditation
En viktig del i att mota stressen i grind är att varva ner. Men det är inte så lätt alla gånger. Därför är det en bra idé att testa någon typ av avslappningsövning. Mindfulness, yoga och meditation kan hjälpa dig att hejda tankar som snurrar i huvudet. Och på så vis känner du mindre stress i kroppen. Det finns mängder av övningar att prova. Googla ”Mindfulness app” eller ”Meditations app” så får du massvis med förslag. Yogainstruktioner kan du hitta på Youtube. Där finns mängder av olika yogapass som du kan ta hjälp av för att komma igång.

5. Sätt gränser på jobbet
När det är stressigt på jobbet så är det viktigt att du sätter gränser. Se till att du får en rimlig arbetsbörda. Be om hjälp när det blir för mycket. Och framför allt våga säga nej.

6. Tacka nej till aktiviteter
Privatlivet kan också vara stressande och även här är det viktigt att säga nej till saker. Du behöver inte göra allt och vara med på allt. Gå igenom alla aktiviteter och säg nej till de saker som du inte vill göra. Har du svårt att säga nej? I så fall är det dags att öva på det. Börja med att säga nej till sådant som inte är så viktigt. Till exempel när någon frågar om du vill ha mer kaffe, eller vid en liknande situation.

7. Ta sömnen på allvar
Sömn är viktigt för att du ska må bra. När du sover får både kroppen och hjärnan en välförtjänt vila så att din kropp kan återhämta sig och bearbeta alla intryck från dagen. Men ibland är det svårt att somna. Då är det viktigt att du skaffar dig en sömnrutin. Lägg undan mobiltelefon och ipads i god tid innan du ska sova. Läs hellre en bok eller ta ett skönt varmt bad för att varva ner. Skäm bort dig lite på kvällskvisten så kan det gå lättare. Se också till att hålla sovrummet mörkt och svalt.

8. Skippa alla måsten vissa dagar
Du behöver inte vara duktig hela tiden. Ställ rimliga krav på dig själv istället. Och ta hand om dig själv. Du kan städa och putsa fönsterna en annan dag. Eller ännu bättre: låt någon annan göra det. Du behöver inte laga perfekt näringsrik mat varje dag. Ingen har dött av lite hämtmat.

9. Ta en sak i taget
Du kan inte göra allt på en gång. Och multitasking är en myt. Du är inte effektiv när du gör flera saker samtidigt. Välj en sak i taget. Gör klart det så gott du kan. Ta sedan tag i nästa sak. Och så vidare.

10. Kom ihåg att andas
Hur andas du just nu? Korta andetag i bröstkorgen? Det tyder på att du är stressad. Så nu ska vi tagga ner. Ta ett djupt andetag. In genom näsan ut genom munnen. Ta ett till. Och ett till. Ett annat tips är att ta tio djupa andetag och räkna dem. När du är klar kommer du att känna dig lugnare.

11. Bli mer medveten om livet omkring dig
När man är stressad går man oftast automatiskt snabbare och man blir mindre medveten om vad som försiggår runtomkring sig. Gör tvärtom istället. Gå medvetet långsammare. Se dig omkring. Hur ser molnen på himlen ut? Vilken färg har träden just nu? Observera hur vinden och luften känns mot ansiktet. Gå ännu saktare och njut av din promenad istället för att stressa framåt hela tiden.

12. Njut av maten
Slänger du i dig maten för att bli klar så snabbt som möjligt? Gör inte det. Ät långsamt. Tugga ordentligt innan du sväljer. Ät inte framför TV:n. Gör måltiden till en stunds avkoppling istället. Sätt gärna på lite lugn, skön musik som kan porla i bakgrunden. Och duka inte av matbordet direkt efter att du ätit klart. Sitt kvar och prata en stund. Låt maten smälta i lugn och ro.

Lycka till!

[addtoany]